• Élénk parlamenti vita a gyógyszertámogatásokról

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Országgyűlés hétfői ülésén a kormánypárti és ellenzéki képviselők között élénk vita alakult ki a gyógyszertámogatásokat érintő elvonásokról.

    Horváth Zsolt (Fidesz) március 9-én interpellációjában arról beszélt, hogy újabb 30 milliárd forintos megszorító csomagot jelentettek be az egészségügyben, s ebből 15-20 milliárd forint a gyógyszerkasszát érinti.

    Hirdetések

    Vojnik Mária, a tárca államtitkára erre úgy válaszolt: igyekeznek minimalizálni a betegek terheinek növekedését, de a válság nem hagyja érintetlenül az egészségügyi kasszát sem.

    A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés pedig 184 igen, 166 nem, és 19 tartózkodás mellett utasította el.

    Kökény Mihály (MSZP) egészségügyi bizottság elnöke hétfőn elmondta: a tervezett intézkedések a csaknem 5500 teljes támogatott gyógyszerből 650 készítményt érintenek, a gyógyszerek 12 százalékát, de jórészt minimális mértékben. Tavaly a térítési díjak 2,5-3 százalékkal csökkentek - jegyezte meg. Hozzátette: a tervezett intézkedéseket nem fűnyíróelv szerint hozták meg, a támogatások módosulása szakmai alapon történne - közölte.

    Fidesz: szakmailag vállalhatatlan

    Kupper András (Fidesz) idézve a Health Capital (HC) jelentését arról beszélt, hogy az újabb elvonás szakmailag vállalhatatlan. Nem elfogadható, hogy a hiánycsökkentést újra és újra az egészségügy fedezze - jelentette ki.

    A tervezett intézkedések hatására 8-10 százalékos drágulást jelez a HC - közölte, hozzátéve: az intézkedés minőségi romláshoz vezet az egészségügyben. Kiszámolta-e valaki, hogy hány 10 milliárd többletet jelent a gyógyszerváltásokból fakadó szövődmények kezelése? - kérdezte.

    Horváth Zsolt (Fidesz) arra volt kíváncsi, miért a betegekkel kell megfizetetni az elhibázott gazdaságpolitikai lépések árát. A megszorítások sehová nem visznek, a forráskivonás útja nem járható, paradigmaváltásra lenne szükség - hangsúlyozta.

    Székely: nincs összefüggés

    Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte: a tények azt mutatják, hogy tavaly az elmúlt évtizedben a legkevesebben haltak meg Magyarországon, háromezerrel kevesebben, mint 2007-ben. A gyógyszerek ártámogatása és a halálozás között nem kellene összefüggést keresni - jegyezte meg.

    Hozzátette: tavaly a lakossági terhek 3,5 százalékkal csökkentek, s a terápiás napok száma is kevesebb lett.

    Az elvonás 15,2 milliárddal érinti a gyógyszerkasszát, ebből 2,5 milliárd a költsége a kiemelt támogatottságú gyógyszerek ellenőrzésének.

    Az allergiásokat sújtja a leginkább

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Csáky András (független) közölte: az elvonás Kökény Mihály által állított szakmai alapját nem a szakma alapozta meg, valahol máshol születtek a döntések. Át kellene tekinteni a gyógyszertámogatáson való spórolást, lehet, hogy itt a fűnyíróelv igazságosabb lenne - közölte.

    Spiák Ibolya (Fidesz) arról beszélt, hogy a betegeknek jóval többet kell április 1-jétől fizetniük, mert a TB 85 százalék helyett csak 80 százalékos támogatást nyújt. A módosítások a gyógyszerfogyasztó lakosság teljes körét érintik, a legnagyobb büntetésre az allergiások számíthatnak, akik a másfél-kétszeresét fizetik majd gyógyszereikért. A válság miatt nem növelni kellene a betegek terheit, hanem segíteni rajtuk - mondta.

    A miniszteri választ végül 185 igen, 144 nem szavazat mellett, 14 tartózkodással elfogadta az Országgyűlés.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Megérezték a betegek a helyettesítés ösztönzését és a gyógyszerárak csökkentését

    2012-ben gyakrabban tapasztalták a betegek, hogy vényköteles gyógyszerük kiváltása során a patikus olcsóbb készítményt javasolt, és a gyógyulásért vásárolt tabletták ára is érezhetően csökkent az elmúlt időszakban – derül ki a Szinapszis Kft. piackutatásaiból, melyeket a cég a WEBBeteg.hu betegportál megbízásából készített.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.