• A hatékonyság növelése a Budapest Egészségügyi Modell célja

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő kórházak racionálisabb működtetése révén a hatékonyság növelése, így a betegek jobb színvonalon történő kezelése a Budapest Egészségügyi Modell célja - mondta Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes pénteken.

    A feladat kettős: egyrészt az egészségügyi szolgáltatókat kell egy egységes egészségpolitikai és -fejlesztési koncepció mentén összehangolni, másrészt az intézmények integritása, a szakmai centrumok megerősítése és a betegek jobb kiszolgálása a cél - mondta a főpolgármester-helyettes.

    Hirdetések

    Hozzátette: az egészségügyi szolgáltatók tevékenysége ma egymástól független, így nem a leghatékonyabb.

    Horváth Csaba megemlítette, hogy új filozófiát szeretnének elterjeszteni. Az új koncepcióban prioritást kap az egészségmegőrzés, a prevenció, amellyel az egészségben eltöltött életéveket szeretnék növelni.

    A gyógyításra kell koncentrálnia a kórházaknak

    Pásztori Tamás, a modell projektmenedzsere hangsúlyozta, hogy a gyógyítás szakmai része továbbra is erős "mag" marad, de azzal ötvözni szeretnék a modern vállalatirányítási eszközöket.

    Mint mondta, akkor szerencsés egy ilyen modell, ha a kórházak megerősítést kapnak és alapvetően a gyógyítási tevékenységükre tudnak koncentrálni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    "A kórházigazgatóknak a fő kérdés ne az legyen, hogy mi van a mosatással és az étkeztetéssel" - fogalmazott Pásztori Tamás, aki szerint lehetővé kell tenni, hogy az intézmények az alaptevékenységükkel nagyobb hatékonysággal tudjanak foglalkozni, a szervizfunkciókat - gazdálkodás, finanszírozás-kezelés - professzionális szolgáltatásként kapják meg.

    Schannen Frigyes, a Roland Berger tanácsadó cég munkatársa elmondta: a megvalósítás során nem a költségek csökkentése, hanem a hatékonyság növelése a cél, és ez az optimális működés magasabb színvonalú ellátáshoz vezet. Hatékonyságnövelő lehet a kiszolgáló funkciók együttes kezelése és az egységes beszerzés megteremtése - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Nehéz a rohanó életvitelt összeegyeztetni az egészséges táplálkozással, de nem lehetetlen

    A nagyvárosi élet velejárója, hogy sokan nem tudnak otthon ebédelni. Ilyenkor nehéz megoldani az egészséges táplálkozást, pedig ez az egészségmegőrzés alapja. De az ételrendelés ma már nem csak a menzaszintű ételeket jelenti, sőt vannak olyan helyek, ahol a szénhidrátcsökkentett diétától a fehérjedús diétán át cukormentes ételek is választhatók.

    Táplálkozási trendek 2018-ban

    A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

    Betegséget okoz a túlhajszolt életmód

    A nagyvárosi élet sokszor kéz a kézben jár a stresszes életmóddal. A stressz viszont nem csak az idegeket veszi igénybe. Sejtszinten befolyásolja az egész szervezet működését. Épp ezért nagyon fontos időt szánni a pihenésre, arra, hogy a megszokott környezetből kiszakadva - például egy nyugodt vidéki környezetben - feltöltődjön a test és a szellem. Az egészségmegőrzésben ennek kulcsfontosságú szerepe van.

    A civilizációs betegségek elkerülésére is léteznek praktikák

    Felgyorsult a világ, a rohanó életmóddal se mozogni, se helyesen táplálkozni nincs idejük az embereknek. Pedig sokszor ilyen apró dolgokon múlik az egészség megtartása. Sokan csak a betegség megjelenésekor kapnak észbe, de ilyenkor is fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk.

    A civilizációs betegségek elkerülésére is léteznek praktikák

    Felgyorsult a világ, a rohanó életmóddal se mozogni, se helyesen táplálkozni nincs idejük az embereknek. Pedig sokszor ilyen apró dolgokon múlik az egészség megtartása. Sokan csak a betegség megjelenésekor kapnak észbe, de ilyenkor is fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk.

    Az egészséges életmódra is figyelmeztethet egy okostelefon!

    Manapság már szinte mindenre van applikáció, így számos hasznos segítséget adhat egy okostelefon, akár még az egészségmegőrzés területén is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.