• Több élődonoros szervátültetésre lenne szükség

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szervátültetés egyértelműen költséghatékony beavatkozás. Egy középkorú veseátültetett beteg például átlagosan kétszer tovább él, mint a művesén kezelt páciensek, ráadásul a társadalomnak is tizedébe kerül a műtét, mint a tartós dialízis - mutatott rá Janky Jenő, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

    Az 1994-ben megnyílt klinika első vezetője, Perner Ferenc egyetemi tanár után 2003-ban került Ön az intézmény élére. Mely szervek átültetését végzik itt?

    Hirdetések

    - A Transzplantációs Klinikán a hasi szervek, a máj, a vese és a hasnyálmirigy, illetve kombinált műtétnél a vese, hasnyálmirigy és nyombél átültetésére van lehetőség. Magyarországon a szívátültetések a szívsebészeten zajlanak, új tüdőt pedig Bécsben kapnak a magyar betegek, egy megállapodás alapján. A szív, tüdő és a máj transzplantációja életmentő beavatkozás, a veseátültetéssel és a hasnyálmirigy átültetésével a páciens életét hosszabbítjuk meg, illetve életminőségét javítjuk. A kombinált vese-hasnyálmirigy-nyombél átültetést azokon végezzük, akik egyes típusú cukorbetegségben szenvednek (melyet inzulinnal kezelnek), és veseelégtelenség jelentkezett náluk. A sikeres transzplantáció után nem kell inzulint kapnia a páciensnek.

    A szervátültetés kezdetei

    Hogyan és hol kezdődtek a szervátültetések?

    - Kevesen tudják, hogy egy magyar származású sebész, Ullmann Imre végezte a világ első veseátültetését egy kutyán, 1902-ben, Bécsben. Ő Pécsett született, itt is járt gimnáziumba, majd Bécsben szerzett orvosi diplomát.

    És a magyarországi kezdetek?

    - Magyarországon 1962-ben, Szegeden hajtották végre az első veseátültetést. Egy testvérpár egyik tagjának volt szüksége a szervre, másikuk volt az adományozó. Ez akkor a 38. ilyen beavatkozás volt Európában, sajnos a megfelelő szerek hiányában a beültetett vese kilökődött 95 nap után. Ezután évtizednyi csend következett a transzplantációk területén, majd 1973-ban volt az első sikeres veseátültetés, azóta pedig már mintegy 4 ezer. Nagy előrelépést jelentett a hatvanas években két gyógyszer, a Prednisolon kortikoszteroid és az Immurán elnevezésű immunszupresszáns együttes bevezetése a műtét utáni kezelésbe. A nyolcvanas évek elején pedig jött a ciklosporin, amely 30 százalékkal növelte a túlélés valószínűségét valamennyi szerv átültetése után. Ekkortól vált klinikai gyakorlattá a máj és szív, majd a kilencvenes évek közepétől a tüdő transzplantációja.

    Nincsenek korhatárok

    Hány éves korban lehet - már és még - például vesét átültetni?
    - A legfiatalabb páciensünk három és fél éves volt, a legidősebb 79 körül. Nincs fölső korhatár, mindenki kaphat vesét.

    Hány transzplantációs műtétet végeznek évente?
    - Bécsben évente 6-10 magyar kap új tüdőt, Magyarországon évente 22-24 szívátültetés történik, kellene 60, májra várnak 80-90-en, ehhez képest évente 47-50 transzplantáció zajlik, de 120-at kellene elvégezni, vesére vár körülbelül 600 ember, művesén dializálnak 6200-at, évente 300 veseátültetés van. Hasnyálmirigyre vár 8-10 páciens, évente 6-8 műtét történik.

    Kevés az élődonoros átültetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mekkora az élődonoros átültetések aránya?
    - Az arányuk csekély. Magyarországon eddig három volt, kettő sikeres, az egyik beteg, egy kislány azonban meghalt, mert olyan vírusos fertőzésben szenvedett, mely az új szervet is megtámadta. Az élődonoros vesetranszplantáció aránya a korábbi 5 százalékról mostanra 9 százalékra nőtt. Leginkább a fejekben, a gondolkodásban van gond ezzel kapcsolatban. Hiányzik a felvilágosítás, először a belgyógyász és háziorvos kollégákkal kell megértetni, hogy mennyire fontos a betegek tájékoztatása. Tapasztalatom szerint az emberek, amikor megkapják a megfelelő információkat az élődonoros átültetéssel kapcsolatban, nem zárkóznak el, örömmel ajánlják fel a családtagok átültetésre alkalmas szerveiket. Műtéti kapacitás is van, nincs felső határ megszabva a veseátültetésekre. Sem pénzügyi, sem jogszabályi akadály nincs ebben az esetben, csak jobban figyelni kellene rá.

    Hol szerezhet megbízható információkat az, aki érdeklődne?

    - Van a klinikánknak egy honlapja, a trans.sote.hu címen érhető el, ezen minden megtalálható, amit például az élődonoros átültetésről ma tudni kell. 

    Melyik szerv átültetése a legnehezebb?

    - Műtétként legbonyolultabb a máj transzplantációja. Sebésztechnikailag, az altatóorvos és az ápolás szempontjából egyaránt nagyon nehéz, talán a legnagyobb hasi műtét.

    Ön hogyan került a szervátültetések közelébe?

     - Sebész és nefrológus vagyok. Egyetemi éveim után kutatóorvos szerettem volna lenni, ám az Urológiai Klinikára kerültem 1969-ben, a művesekezelésekhez. Akkor ott mindenki fél éven belül meghalt a művesén. Egy fiatal betegtől hallottam először a svédországi veseátültetésekről. Magyarországon korán, már 1972-ben megszületett az agyhalálról szóló rendelet, mely Európában a negyedik volt. A hetvenes évek elején aztán az 1-es Sebészeti Klinikán kezdett szervezkedni egy fiatal, lelkes sebészcsapat, hozzájuk csatlakoztam. 1975-ben végeztem az első veseátültetést, azóta pedig több százat. 

    A jövő

    Várható-e a szervátültetések területén további újdonság?

    - Kombinált átültetéseket - szív-vese vagy máj-vese - már most is végzünk, ezek száma gyarapodhat. De igazán a gyógyszerelés változik viharsebességgel. Az immunszupresszorok egyre specifikusabbak, csökkenhet a krónikus - szerven belüli elváltozásból adódó - kilökődések aránya. A heveny kilökődés, amely korábban a szervek kilökődésének többségét okozta, ma 10-15 százalékban jelentkezik, de ezeket is megfordíthatjuk időnként. Csökkenhet a kilökődést gátló szerek mellékhatása is a jövőben.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon

    Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.

    Transzplantáció - Hazai körkép

    Tavaly mintegy 14 százalékkal több szervátültetés történt az országban - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti klinikájának igazgatója az MTI-t; Langer Róbert szerint a fejlődés a "szakma elhivatottságának" eredménye, de fontos volt az is, hogy a magyarországi transzplantációs szakma erőfeszítéseihez végre politikai támogatás is társult.

    Mi a szervátültetés?

    A transzplantáció (átültetés) egy bizonyos szövet, szerv eredeti helyéről történő eltávolítását és a szervezeten belül más helyre vagy más szervezetbe való műtéti áthelyezését jelenti úgy, hogy életképességét megőrzi.

    A szövet- és szervkivétel lehetőségei

    Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés (xenotranszplantáció, heterotranszplantáció) jelenleg nem lehetséges.

    2010: Hogyan alakultak a hazai szervátültetések?

    Nőtt az élő és a halott donorok száma tavaly Magyarországon, több transzplantációt tudtak elvégezni, ennek köszönhetően több, várólistán lévő beteg életét sikerült megmenteni - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Kétszer annyian ajánlották fel valamelyik szervüket, mint tavaly

    A szakemberek szerint ennek oka, hogy egy új eljárással: kisebb vágással és gyorsabb gyógyulási idõvel végezhető el a beavatkozás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.