• Adományokból újul meg a pécsi szülészeti klinika koraszülött osztálya

    Szerző:
    WEBBeteg

    Adományokból, összesen huszonnégymillió forintból újul meg nyárra a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Koraszülött Intenzív Osztálya.

    Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az osztály teljes építészeti rekonstrukción esik át, és június végére már megfelel a modern, XXI. századi elvárásoknak.

    A politikus utalt rá, hogy az osztály felújításáért maga kezdett gyűjtésbe 2007 őszén, amikor a gondos orvosi kezelésnek köszönhetően itt mentették meg koraszülötten világra jött harmadik gyermeke életét. A klinikán tett látogatásai során azt tapasztalta, hogy bár a műszerezettség megfelelő, a gyógyítás körülményei nem a mai, inkább a XIX. századi állapotokhoz állnak közelebb.

    Hirdetések

    Horváth István megjegyezte, még nem áll rendelkezésre a modernizációhoz szükséges teljes összeg. Mostanáig tizennégy millió forint érkezett az egyetem erre a célra nyitott számlájára, a pénz elsősorban Tolna megyei vállalkozók és önkormányzatok adománya.

    A polgármester arra számít, hogy a jótékony kezdeményezéséhez több baranyai és somogyi cég, önkormányzat is csatlakozik majd, lévén, hogy az intenzív osztály az egész dél-dunánúli régióból fogad koraszülötteket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterjelöltje ígéretet tett rá, személyesen jár közben annak érdekében, hogy lehetőségeihez mérten a baranyai megyeszékhely önkormányzata is támogassa a fejlesztést.

    Bódis József professzor, a szülészeti és nőgyógyászati klinika igazgatója azt emelte ki, hogy évente mintegy 300-320 koraszülött gyermek kerül az intézménybe. Közülük százan ezer gramm alatti súllyal születnek, az ellátásnak köszönhetően azonban mégis több mint kilencven százalékuk nem szenved az életminőségét tartósan befolyásoló egészségkárosodást.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Megmentheti egy koraszülött életét az anyatej

    Egy koraszülöttnél életbe vágó lehet, hogy anyatejjel táplálják-e, az anya számára pedig a szoptatás és a fejés az egyik legfontosabb módja, hogy hozzájáruljon a kisbaba egészséges fejlődéséhez - egyebek mellett ez hangzott el a Szoptatásért Magyar Egyesület által szervezett hétvégi debreceni konferencián, melynek fő témája a speciális igényű csecsemők szoptatása volt.

    Több mint TestŐr előzetes

    Anamé koraszülöttként csípőficammal született. 20 évesen kerekes székbe került. Majdnem elvesztette látását és autoimmun beteg lett. Nem adta fel, saját maga kísérletezte ki speciális terápiáját. Ma már gyógyultnak mondja magát, módszerével másokon segít.

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.