• Mikor kell emelt összegű vizitdíjat fizetni?

    Dr. Barcsai Tímea
    Szerző:
    WEBBeteg

    Figyelem! 2008. március 17-ei ülésnapján az országgyűlés elfogadta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében 2008. április 1-től nem kell vizitdíjat fizetni, ha felkeressük orvosunkat, továbbá kórházi napidíjat, ha fekvőbeteg ellátást veszünk igénybe.

    Egyes, a jogszabályokban meghatározott esetekben csak emelt összegű - 600 vagy 1000 forintos - vizitdíj megfizetésével veheti igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat a biztosított.

    Háziorvosi ellátás. A háziorvosi ellátás során emelt összegű, 600 forintos díjat két esetben kell fizetni. Az egyik, ha biztosított kezdeményezése alapján az ellátásra nem a rendelőben kerül sor. A másik eset, ha a biztosított - saját kezdeményezésére - nem a tartózkodási helye szerinti háziorvosnál veszi igénybe az ellátást, vagy nem annál a háziorvosnál, amelyikhez be van jelentkezve.

    Hirdetések

    Sürgősségi ellátás. Szintén emelt, 1000 forintos vizitdíjat kell fizetni sürgősségi ellátás során, amennyiben annak igénybevételét nem indokolja sürgős szükség. Sürgős szükségnek az számít, ha az egészségi állapotban olyan változás következik be, amely miatt azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

    Járóbeteg szakellátás. A járóbeteg-szakellátás során emelt összegű - 1000 forintos - vizitdíjat kell fizetni, amennyiben a beteg azt más szolgáltatónál veszi igénybe, mint amelynél a beutaló orvos azt kezdeményezte, vagy a biztosított a beutalóval igénybe vehető ellátást beutaló nélkül veszi igénybe. Ez a szabály vonatkozik a 18 év alatti biztosítottakra is.

    Amennyiben a biztosított ugyanazon egészségügyi szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe, a vizitdíjat csak egyszer kell megfizetni.

    Az egészségügyi szolgáltatónak a vizitdíj (illetőleg a kórházi napidíj) megfizetését nyugtával, kérés esetén pedig számlával kell igazolnia.

    (Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

    Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly panaszai. Hosszú a várakozás bizonyos szakrendelésekre, több hét, sőt, hónapok múlva kaphat csak időpontot a beteg.

    Lehet segíteni egy haldoklónak? - interjú Dr. Eörsi Dániellel

    Dr. Eörsi Dániel háziorvost kérdeztük a haldoklókkal kapcsolatos tapasztalatairól. Eörsi doktor praxisa mellett a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézeténél orvostanhallgatóknak oktat többek között orvosi kommunikációt és pszichoterápiát, emellett a Magyarországi Bálint-társaság akkreditált Bálint csoport vezetője.

    Az embert is látni kell a betegben! Interjú a rubindiplomás dr. Dankó Jánossal

    70 éve, 1944. szeptember 26-án avatták orvossá dr. Dankó Jánost a Gróf Tisza István Tudományegyetemen. A diplomaszerzés után pár nappal be kellett vonulnia a helyőrségi kórházba, ahonnan Komáromba került. Évekig hadifogságban élt hivatásának, hazatérve először Székelyen volt magánorvos, majd Kótaj és Buj körorvosa lett. Idén júniusban ünnepelte 95. születésnapját.

    Csökkentenék a visszaéléseket a TAJ kártyával

    Több mint 400 ezren úgy vesznek igénybe egészségügyi ellátást, hogy nem jogosultak rá, ezért is tervezi a kormány az arcképes TAJ kártya bevezetését.

    Mozgáskorlátozott igazolvány - Ki állíthatja ki a szakértői véleményt?

    "Szeretnék mozgáskorlátozotti (rokkantsági) igazolványt kiváltani, és az lenne a kérdésem, hogy bármilyen orvos (pl. a háziorvosom) kiállíthatja a rokkantsági fokot igazoló szakértői véleményt?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Megbüntetik a háziorvosokat?

    A nyilatkozó orvosok igazságtalannak ítélték a büntetést, szerintük eleve rossz a rendszer, a jogalkotóknak az embereket kellene érdekeltté tenniük abban, hogy rendszeresen járjanak szűrésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.