• Fidesz: nem lehet 30 milliárdot kivonni az egészségügyből

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem lehet 30 milliárd forintot kivonni az egészségügyből a Fidesz szerint - jelentette ki Mikola István keddi sajtótájékoztatóján. A kormány tervei szerint a 30 milliárd forint felét a gyógyító-megelőző kasszából, másik felét a gyógyszertámogatástól vonnák el.

    A fideszes politikus sajtótájékoztatója idején még tartott az egészségügyi bizottság ülése, amelyen éppen Székely Tamás szakminiszter számolt be az ágazatot érintő elvonásról.

    Hirdetések

    Mikola István közölte: protestálni fognak a megszorítások ellen, amelyek szerintük aránytalanul nagy mértékben érintik az egészségügyet. Utalt arra, hogy még a Reformszövetség is csak 10 milliárdos elvonást javasolt az egészségügyből.

    Szerinte a kormány most "mintegy megbünteti" a magyar polgárokat, amiért a tavalyi népszavazáson nemet mondtak a "dühödt reformra".

    Mikola István az elvonás következményei közé sorolta, hogy többet kell majd fizetni a gyógyszerekért, illetve megnehezítik a gyógyszerfelírást, amivel az orvosokat szinte gúzsba kötik. Úgy vélte, a megszorítás olyan mértékű, hogy emiatt a költségvetési törvényt is módosítani kellene. Szerinte két nagy forrás amúgy sem került bele a költségvetésbe: az európai fejlesztési pénzek, valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutalap hitelkonstrukciója, amely szintén érinti az egészségügyet.

    Nem lesz miből működtetni

    Mikola István arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben nagy fejlesztési források érkeznek az egészségügybe, a működési költségekből visszavesznek 30 milliárdot, így nem lesz miből működtetni az új műszereket.

    Elmondta, hogy bizottsági ülésen nagy vita volt arról is, hogy a konvergenciaprogramban szereplő, 2006 és 2009 közötti 250 milliárd forintos egészségügyi elvonásba már beleszámolták-e ezt a mostani 30 milliárd forintot.

    A politikus szerint nagyon nagy gondot jelent az egészségügyben a forint árfolyamának gyengülése, az infláció okozta forráskiesés és az általános forgalmi adó emelése is, azt viszont még nem tudni, hogy a kormány ezeket a problémákat hogyan akarja kezelni.

    Kiszámíthatatlan a rendszer

    Mint mondta, vita van az új finanszírozási rendszerről is, amely szerint a kórházaknak csak 70 százalékig garantálják a bevételt, efelett pedig egy kiszámíthatatlan rendszer lép életbe, amely nem tudni, hogy fedezi-e a kórházak kiadásait. Úgy vélte, hogy ezzel a minisztérium felszámolja teljesítményelvű finanszírozást, és visszatér a költségvetési típusú, maradványérdekelt finanszírozáshoz.

    Mikola István szerint világ a válságból való kilábalása érdekében az oktatásba és az egészségügybe invesztál, miközben Magyarországon úgy tekintenek az egészségügyre, mint egy felesleges kiadásokat okozó tehertételre.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    Nem vonnak ki több pénzt az egészségügyből

    Nem vonnak ki több pénzt az egészségügyi ágazatból - jelentette ki Székely Tamás egészségügyi miniszterjelölt szerdai egészségügyi bizottsági meghallgatásán.

    Az egészségügyet is elérte a gazdasági válság

    Átalakítják a gyógyszerellátást és megszüntetik a teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét - jelentette be az egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. A Fidesz szerint a miniszter beismerte, hogy a tvk károkat okozott a betegeknek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.