• Milliókkal tartoznak a külföldi betegek a kórházaknak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több millió forintos kifizetetlen számlát hagynak maguk után a magyar kórházakban a külföldi betegek. A páciensek többsége baleset, vagy hirtelen rosszullét miatt kerül be a kórházakba.

    A legtöbb esetben az ellátás számláit a betegek biztosítója fizeti, ám nagyon sokan biztosítás nélkül indulnak el másik országba. A kórházaknak ezeket az összegeket senki nem akarja kifizetni.

    Hirdetések

    A makói kórházban például több hétig ápoltak egy osztrák férfit, akin koponya ct-t, hasi ct-t végeztek el és intenzív osztályos kezelést kapott. Amikor megtudta, hogy mennyit kell fizetnie, először befizetett 100 ezer forintot, de a hátralék, 1 millió 800 ezer forint rendezetlen maradt. Ugyanígy egy másik férfi 3 millió 248 ezer forinttal maradt adós - mondta a Független Hírügynökségnek Dehelán Aurélia a Makói Kórház orvos igazgatója.

    A legtöbb nem fizető külföldi beteg mentővel kerül a kórházak sürgősségi osztályára. De olyanok is vannak, akik úgy alakítják, hogy külföldiként, magyar kórházban kelljen őket ellátni, vagy itt szüljön meg. Makón kívül több kórházban is találkoztak már ilyen esettel. A Szegedi Egyetemi Klinikának pedig folyamatosan 10-12 millió forintos kintlévősége van a nem fizető betegek miatt.

    - Nem tudtuk elérni azt, és gondolom más egészségügyi intézmény sem, hogy az OEP elkülönítsen egy olyan alapot, amelyben dokumentáltan, az ilyen esetekben az ellátó intézményt kártalanítják - mondta Resch József, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági igazgatója.

    A szolgáltató felelőssége

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OEP azonban azt mondja, ezt a problémát a kórházaknak maguknak kell megoldaniuk. Abban az esetben, ha a betegnek nincsen uniós egészségbiztosítási kártyája, és nem sürgősségi esetről van szó, abban az esetben a szolgáltató felelőssége az, hogy meggyőződjön a beteg fizetőképességéről, illetve az is az ő felelőssége, hogy később ezt az összeget, az ellátás összegét hogy tudja behajtani - mondta Molnár Barbara az OEP szóvivője

    A Független Hírügynökség által megkeresett kórházak mindegyike jogi úton próbál hozzájutni a ki nem fizetett összegekhez, de eddig nem sok sikerrel jártak.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

    A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

    Rövidebb várakozási idők, gyors diagnosztikai vizsgálatok

    Hosszas várakozási időket kerülhet el, és sokat spórolhat egészségügyi kiadásain, aki előrelátóan gondoskodik egészségéről. Korábban csak kevesek engedhették meg maguknak, hogy magánintézményeknél vegyenek igénybe CT- vagy MR-vizsgálatokat, viszont egy új szolgáltatásnak köszönhetően kis havi ráfordítással bárki számára elérhetők az amúgy költséges diagnosztikai vizsgálatok. Advertisement

    Ellátás külföldön: a szükséges ellátás

    Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt.

    Időskori életbiztosítás

    Abban a korban jár, amikor már gyakran elgondolkozik a saját és családja jövőjéről? Néha azon jár az esze, hogyan óvja meg családját baleset vagy elhalálozás esetén? Fontolja meg az életbiztosítás megkötését, hogy nyugodt legyen a távolabbi jövőt illetően is. (x)

    Fontos tippek utazáshoz!

    Az utazásnál a legfontosabb, hogy az irataink rendben legyenek. A hazaérkezésünket követőn az útlevelünknek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, mert ha nem így van, akár az is előfordulhat, hogy megállítanak minket a határon, és nem tudunk hazajutni a nyaralásról.

    Halál külföldön - A halottszállítás szabályai és költsége

    Egy haláleset mindig megrázza a hozzátartozókat, a barátokat, és akkor még nem tudják milyen sok és drága ügyintézés vár rájuk, különösen a haláleset határainkon túl következett be. Nem jobb a helyzet, ha a tragédia az Európai Unió területén történt, ilyen esetekben az a perdöntő, hogy itthon vagy az országhatáron túl történt az elhalálozás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások