• Ügyészséghez fordul a Magyar Orvosi Kamara

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző:
    WEBBeteg

    Ügyészi vizsgálatot kezdeményez a Magyar Orvosi Kamara, mert a köztestület szabálytalanságokat gyanít a szakmai kollégiumok tagjainak mostani megválasztásánál.

    Nemcsak orvosi, de gazdasági szempontból is aggályos, hogy a politika immár leplezetlenül belopózott a szakmába – mondta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

    A szakmai kollégiumokba is beszivárgott a politika

    Éger István közölte: ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek, mert azt gyanítják, hogy szabálytalanul választották meg a szakmai kollégiumok tagjait. Egy nemrégiben módosított miniszteri rendelet alapján ugyanis a korábbinál kisebb létszámmal és kevesebb szakmai delegálttal működhetnek a jövőben a szakmai kollégiumok.

    Hirdetések

    Az elnök rámutatott: a fokozott politikai befolyás bizonyos érdekkörök számára igencsak kedvező lehet, hiszen ezek a szervezetek alapvető befolyással rendelkeznek egy-egy új terápia, illetve gyógyszer egészségbiztosítási befogadását illetően. Emlékeztetett rá: az orvosi szakmai kollégiumok jelentették egy-egy szakma csúcsát, tagjai általában az adott terület legjobbjai közül kerültek ki, és a testület, mint szakorvosi kérdésekben döntő legfelsőbb autonóm grémium működött.

    A MOK vezetője élesen kritizálta a választás lebonyolításával megbízott társszervezetet, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségét (MOTESZ), amely – szerinte - számos ponton olyan szabályokat alkalmaz, amelyek önkényesek, az érintett miniszteri rendeletből nem származtathatók, és rontják a jelöltek választási esélyeit. A csaknem 40 szakmai kollégium tagjait 4 évre választják. A Webbeteg információi szerint a szervezetek tagjainak sorából ezúttal több, a kollégiumok munkáját több évtizede segítő, nemzetközi hírű szakember is kimaradt.

    Szabálytalan túlmunka, pihenőidő megsértése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A sajtótájékoztatón Gyenes Géza, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a túlmunkával összefüggő, jogsértő munkáltatói gyakorlatról beszélt. Elmondta, hogy a szervezet tagjai jelezték, miközben nőtt a munkaterhelésük, a jövedelmük ezzel ellentétben átlagosan 65-70 ezer forinttal csökkent. Ennek oka a túlmunkában eltöltött munkaórákkal való manipuláció. A doktorok így nem csak a díjazott munkaóráikat vesztették el, hanem azok szolgálati időbe történő beszámítását is.

    A felgyülemlett problémák kiküszöbölésére, illetve megelőzésére már korábban javaslatokat tettek a szaktárca vezetése felé, de választ nem kaptak. Idő közben az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzései rávilágítottak arra, hogy az egészségügyi ágazatban változatlanul meghatározó a munka-és pihenőidővel, valamint az ügyelet szabályaival kapcsolatos jogsértések aránya. Az akcióellenőrzés során vizsgált 18 egészségügyi intézmény szinte mindegyikénél (15), a munkavállalók 58 százalékát érintően volt fellelhető a munkaügyi előírások megszegése.

    A napi munkaidő túllépése és ezzel a napi pihenőidő szabályainak megsértése is még mindig a jellemző jogsértések közé tartozik. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján nem ritka az akár napi 16,5-24 óra közti munkaidő teljesítése.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Álorvos ellen emelt vádat a hevesi ügyészség

    Kuruzslás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Hevesi Járási Ügyészség egy nő ellen, aki négy és fél éven át kezelt betegeket Egerben és Tiszanánán - tájékoztatta a Heves megyei főügyész kedden az MTI-t.

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: kiszámíthatóságot várunk el a kormányzattól

    Az eredménytelenség következményeként jelenik meg a folyamatos kritikánk - mondta dr. Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnökét az ágazat problematikájáról, a bérrendezésről, az orvoshiányról, valamint a kamara érdekérvényesítő szerepéről kérdeztük.

    MAOOSZ: A vadhajtásokat le kell vágni!

    Maguk alatt vágják a fát a magánorvosok azzal, hogy felhívták a döntéshozók figyelmét a szektorban előforduló etikátlan reklámokra? A hirdetési anomáliákra való figyelemfelhívás ugyanis jelentősen csökkentheti a szektor szereplőinek marketinglehetőségeit. Dr. Kovács János szerint szó sincs erről, bármely szakma vadhajtásainak levágása a szakma érdeke is.

    Magyar Orvosi Kamara: a rezidensrendelet visszavonása szükséges

    A rezidensképzésről szóló rendelet visszavonását kéri a Magyar Orvosi Kamara a szaktárcától. A testület egyben arra is felhívja a kormány figyelmét, hogy olyan helyzet megteremtése szükséges, amelyben a kórházak érdekeltek és képesek lennének alkalmazni a szakorvosképzésben résztvevőket.

    Tiltakozó háziorvosok

    Januárban az első utalással a háziorvosi vállalkozások számlájára a szokásosnál tíz-huszonötezer forinttal érkezett kevesebb, a tárca szerint a munkáltatói terhek csökkenésével arányosan mérsékelték az egy beteg után járó 163-165 forintos átalánydíjat.

    Magyar Orvosi Kamara: csődben az egészségügy

    Az elmúlt évek helytelen kormányzati döntéseinek egyenes következménye az egészségügy területén kialakult csőd, amely már a magyar emberek ellátását alapjaiban veszélyezteti - közölte a Magyar Orvosi Kamara pénteken az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.