• 2009 perc az újraélesztés új világrekordja

    Szerző:
    WEBBeteg

    Vasárnap reggeltől 2009 perc a felnőtt alapszintű egyszemélyes újraélesztés hivatalos világrekordja, amelyet a Debreceni Egyetem Főiskolai karának hallgatói és tanárai állítottak fel - közölte Bíró Péter, a kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke Nyíregyházán.

    A mentőtiszthallgatók és oktatóik a Semmelweis Orvostudományi Egyetem által eddig tartott 24 órás Guinness-világrekordot döntötték meg.

    Hirdetések

    A 33 órán és 29 percen át tartó kísérletben a Vöröskereszt szakembereivel együtt mintegy ötvenen vettek részt; a rekord vasárnap reggel hat óra öt perckor született meg, amelyet Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora is hitelesített – mondta Bíró Péter.

    Az újraélesztés gyakorlására kifejlesztett bábu fölött 10-20 percenként váltották egymást az életmentők, akik sorozatonként 30 mellkaskompressziót és 2 befúvásos lélegeztetést végeztek el a bábun.

    "A kísérlettel párhuzamosan immár tizenötödik alkalommal megrendeztük a 2009 perces dátumfocit is, amelyre összesen 22 csapat nevezett, a két eseményre pedig körülbelül nyolcszázan voltak kíváncsiak" – tette hozzá a hallgatói önkormányzat elnöke.

    A rendezvénnyel a szervezők a figyelmet szeretnék felhívni az elsősegélynyújtás fontosságára, illetve arra, hogy az alapszintű újraélesztés bárki számára könnyedén elsajátítható.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Indul a nyaralás! Veszélyek a vízparton és a vízben

    A figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások vagy vízi balesetek, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a balesetet, a tragédiát.

    Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

    A vízbefulladásos balesetek leginkább két korosztályt, a totyogókat és a tinédzsereket érintik - mondta Dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa a közelgő nyári szünet kapcsán kiemelte, a figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a tragédiát.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

    Az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

    Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni, sok esetben csak ekkor van esélye a bajba jutott embereknek a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

    Like az életért - Instagramon kampányol a Magyar Vöröskereszt az újraélesztés fontosságáról

    Az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték – hirdeti a Magyar Vöröskereszt. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet a közösségi média segítségével hívja fel a fiatalok figyelmét, hogy egy jól felkészült elsősegélynyújtó egyszerű, gyors és szakszerű beavatkozása akár életet is menthet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.