• Nőtt a születéskor várható élettartam

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kezdenek megmutatkozni az orvostovábbképzés fejlesztésének eredményei: a születéskor várható élettartam 4-4,5 évvel nőtt Magyarországon - közölte a Debreceni Kardiológiai Napok titkára a városban tartott sajtótájékoztatón.

    A szív- és érrendszeri betegség még mindig vezető halálozási ok Magyarországon, miközben Európában csak a harmadik - mondta Czuriga István címzetes egyetemi docens. Szerinte Magyarországon jelentősen javult az akut ellátás színvonala, ugyanis az egész országot lefedik azok a centrumok, ahol azonnal "kinyitják" az infarktusos beteg elzáródott erét, és ezzel megmentik az életét.

    Hirdetések

    Ugyanakkor hiába az akut ellátás, ha azt nem követi a rehabilitáció, a hosszú távú kezelés. Ha ezen a területen sikerül szemléletváltást elérni, akkor további jelentős javulás következhet be az ellátásban - fűzte hozzá a kardiológus.

    Czuriga István elmondta: ezért születtek meg az új kardiológiai irányelvek, és elsődlegesen ez a célja a továbbképzés jellegű debreceni kardiológiai napoknak is.

    Sport és kardiológia

    A város legnagyobb orvoskongresszusán, az idén 14. alakalommal megrendezett kardiológiai napokon több mint ezer szakember tekinti át a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, gyógyításával kapcsolatos kérdéseket.

    A tanácskozáson külön szekcióban foglalkoznak a sport és a hirtelen szívhalál összefüggéseivel. Erről közös állásfoglalást készített a kardiológusok és a sportorvosok társasága.

    A dokumentum szabályozza a rejtett szívbetegségek és ritmuszavarok, a szervi elváltozások, a betegséggel kapcsolatos hajlamok feltárását az élsportolók körében - mondta Czuriga István.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

    Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

    Hallott már az álcázott magas vérnyomásról?

    Az álcázott hypertonia, azaz az orvosi rendelőben mért normális, de a megszokott napi tevékenység során magas vérnyomás gyakori probléma, amely jelentős szív-érrendszeri kockázati tényező.

    Mennyire veszélyezteti Önt a szívinfarktus?

    Ha biztosan tudnánk, hogy a következő öt évben nagy eséllyel szív- és érrendszeri megbetegedés, esetleg infarktus lép fel nálunk, valószínűleg kezeltetnénk magunkat, változtatnánk az életmódunkon. Miért várnánk a legrosszabbra? Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája arról beszélt, kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

    Elképesztő kardiológiai siker Debrecenben

    Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma - hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 6-700 akut infarktusos betegek látnak el.

    A szívelégtelenség és tünetei

    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.