• Szombaton volt a "Ritka Betegségek Világnapja"

    Szerző:
    WEBBeteg

    A különféle ritka betegségekben az EU-ban több mint 30 millió, Magyarországon pedig 800 ezer ember érintett, közülük 75 százalék gyermek. Ezekre a különös kórokra hívják fel világszerte az emberek figyelmét a Ritka Betegségek szombati Világnapján.

    A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége rendezi a magyarországi világnapot a fővárosi Mezőgazdasági Múzeum Reneszánsz Palotájában, ahol konferenciával, kiállításokkal, zenész programokkal várták az érdeklődőket.

    A ritka betegségekre jellemző, hogy igen sok, 6-8 ezer fajtáját tartják számon és a betegek száma betegségenként viszonylag alacsony. Ilyen ritka betegség például a rett szindróma, a sarlósejtes anémia, a Williams-szindróma, a spinális izomsorvadás, a fenilketonúria, a cisztás fibrózis, a Pompe-kór. Egy ritka betegség felismerése különösen nehéz, ezért előfordul, hogy egy pontos diagnózis felállítására 5-20 évet is várni kell.

    Hirdetések

    Ha időben sikerül pontos diagnózist felállítani, rendszeres terápiával, megfelelő gyógyszerekkel sok érintett állapota akár tünetmentessé is tehető. Ezek a "ritka" gyógyszerek azonban Magyarországon nem mindenki számára érhetők el.

    Az áruk igen magas és az egészségbiztosító is gyakran egyedi méltányossági kérelem alapján teszi csak hozzáférhetővé. A magyar rendezvényt szervező szövetség el szeretné érni, hogy az Európai Unió tagállamaihoz hasonlóan Magyarországon is népegészségügyi prioritást kapjon a ritka betegséggel élők ellátása!

    Az esemény védnökei Sólyom Erzsébet, Mádl Dalma és Göncz Árpádné valamint Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az idei év mottója szerte a világon: "az egészségügyi ellátás mindannyiunk ügye".

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Williams-szindróma - Ami a csillagszemek mögött van

    Magyarországon ma 800 ezer ember érintett valamilyen ritka betegséggel. A Williams-szindróma csak egy a 6000-8000 ilyen rendellenességből. Ritka, mert előfordulási valószínűsége kevesebb, mint 1:2000-hez és beletartozik abba a 80 százalékba, ami örökletes, azaz valamilyen genetikai hiba áll hátterében.

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.