• Madárinfluenzát észleltek Csehországban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Madárinfluenzát észleltek kedden egy dél-morvaországi halászati és vadászati gazdaságban. Bár nem az emberre is veszélyes H5N1-es altípusról van szó, az állategészségügyi hatóságok azonnal elrendelték a gazdaság állatállományának teljes elpusztítását.

    "Nem a H5N1-es altípusról, hanem a sokkal kevésbé veszélyes H7-es altípusról van szó. Ennek ellenére az a döntés született, hogy a Rybárství Hodonín farmon jelenleg található mintegy 3000 libát és 350 kacsát el kell pusztítani" - jelentette be Jaroslav Salava, a dél-morvaországi regionális állategészségügyi hivatal igazgatója.

    Hirdetések

    A farm közelében elhullott hattyútetemeket is találtak. Ezeket laboratóriumi vizsgálatokra küldték, amelyek eredménye legkorábban szerdán lesz ismeretes. Salava szerint nem valószínű, hogy a hattyúknak valami köze lenne a farmon felbukkant madárinfluenzához. "Az utóbbi hetekben rendszeresen több hattyútetemet is találtunk, de egyikben sem volt semmiféle vírus" - jegyezte meg.

    A H7-es altípus nem veszélyes az emberekre, ezért a farm körül semmiféle védőövezetet nem jelöltek ki - nyilatkozott újságíróknak Renata Vaverková, a regionális tisztiorvosi szolgálat képviselője.

    Csehországban az elmúlt években több madárinfluenzás eset is volt, de a kór egyszer sem terjedt át az emberekre. A legtöbb esetet a dél-csehországi halastavak környékén tartják nyilván.

    2003 óta a vírus 15 országban 404 embert fertőzött meg, 254 beteggel végzett. A madárinfluenza miatt Ázsiában, a Közel-Keleten, Európában, és Afrikában - összesen 61 országban - több mint 300 millió szárnyast ölt meg, amelyek vagy a betegségben pusztultak el, vagy a fertőzés miatt el kellett pusztítani őket.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Zika-láz - Csehországban is megjelent a vírus

    Csehországban is megjelent a Zika-vírus - közölte a cseh egészségügyi minisztérium csütörtökön Prágában. A közszolgálati hírtelevízió szerint eddig két esetről van szó.

    Madárinfluenza - Szárnyasok keveredése hozhatta létre Kínában a H7N9-es mutációt

    Dél-koreai vándormadarak és kínai szárnyasok keveredésének a következménye lehet a madárinfluenza H7N9-es típusának a kialakulása, amely Kínában eddig hét halálos áldozatot követelt - vélik a Kínai Tudományos Akadémia kutatói.

    Madárinfluenza: a H7N9 törzs első áldozatai

    Két halálos áldozatot is szedett Sanghajban a H7N9 típusú madárinfluenza: korábban még soha nem volt olyan adat, hogy ez a madárinfluenza-törzs halált okozott volna az embereknél, vagy hogy egyáltalán átterjedt volna rájuk.

    Madárinfluenza a szomszédban - Mekkora a veszély?

    A Duna deltavidékén fekvő apró faluban lévő baromfiállományt leölték, a területet pedig fertőtlenítették. A hatóságok szerint nem áll fenn a fertőzés terjedésének veszélye.

    Halálos influenzatörzs kialakulása lehetséges

    Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy erősebb influenzatörzs is kialakulhat, ha a madárinfluenza és a szezonális influenza vírusok keverednek.

    Sertésinfluenza: állatban még meg sem találták a vírust

    Az Állategészségügyi Szervezet (OIE) szerint helytelen "sertésinfluenzának" nevezni azt az új influenzavírust, amely Mexikóban bukkant fel, és már sok halálos áldozatot követelt. Az új vírust még nem izolálták állatokban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.