• E-recept évek múlva, vények tartalmi és forma változása áprilistól

    Szerző:
    WEBBeteg

    Április elsejétől új recepteket kapnak a háziorvosok. A megkérdezett háziorvosok nem értik, miért, ha hamarosan az e-receptek is megérkeznek. Az OEP szerint a „hamarosan” jó esetben is éveket jelenthet - írja az FN.hu

    Április elsejétől megváltozik a receptek tartalmi és formai felépítése. Egyes hírek szerint mindezzel gyakorlatilag együtt indítanák az e-recepteket is. Több, az FN.hu által megkérdezett háziorvos is így tudja ezt. ?Azt nem értem, ha már egyszer ez az irány, minek jönnek április elsejétől az új, papíralapú vények.?

    Hirdetések

    Még 4 évet várhatunk az e-receptre

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) úgy tájékoztatták a lapot, hogy az e-receptekről még nincsenek konkrétumok.

    Az e-projekt több helyen is fut (például a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél), ám egyelőre még egységes koncepció sincsen. Az áprilisi dátum tehát nem a bevezetés, hanem a koncepció kidolgozásának időpontja lehet, az e-receptek jó esetben 4 év múlva indulhatnak el.

    Magyarországon 12-13 millió receptet váltanak be havonta, az OEP minimum 200 millió forintot költ vényekre. Az e-recept egyik célja lenne ezt a költséget kiváltani.

    Egy biztos: április elsejétől viszont megváltozik a receptek tartalmi és formai felépítése: a vonalkódok is tartalmazni fogják a vényen lévő adatokat. Mindezen kívül, ha szakorvos javaslata alapján történik a rendelés emelt és kiemelt támogatással, a vényen a szakorvosi javaslatot tevő orvos pecsétszámának, illetve a javaslat keltének kijelölt helye lesz.

    Használati utasítás a recepthez

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vény hátoldalára a beteg számára hasznos információkat tartalmazó tájékoztató szöveget helyeznek el. Ez a szöveg ismerteti többek között a vény funkcióját, felhasználhatóságának szabályait, illetve a gyógyszerrendelésnél fontos, speciális tudnivalókat.

    Az FN.hu úgy tudja, nem vetődött fel, hogy reklámok kerüljenek a receptek hátoldalára, azt viszont, hogy pontosan milyen betegjogokkal kapcsolatos szövegek jelennek majd meg, az OEP dönti el.

    (WEBBeteg; Forrás: FN.hu a teljes cikk itt olvasható)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Hogyan válthatja ki családtagja gyógyszereit az e-recept bevezetése után?

    Nem jár el jogszerűen az a patika, amelyik nem ad ki papír alapú vényre vagy a felírási igazolásra egy gyógyszert a beteg hozzátartozójának - hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

    Személyi igazolvánnyal fájdalomcsillapítót

    Új időszámítás kezdődött a gyógyszertárakban idén. Az új Egészségügyi Tér (EESZT) hozzájárul, hogy mostantól papírrecept nélkül is kiváltsuk a nevünkre szóló gyógyszereket, így nem jelent majd problémát, ha véletlenül otthon hagytuk az orvos által írt papírt.

    Biztonságosabb az e-recept

    Papírra írott változatánál jóval pontosabb és biztonságosabb az elektronikus recept. A szakértők az e-receptek mielőbbi bevezetését szorgalmazzák.

    Új vények: extra vonalkód, kicsit más forma

    Új típusú vényeket vezetett be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és júliustól extra vonalkódot is nyomtatnak a receptre; a változásokról Molnár Márk, az OEP ártámogatási főosztályának vezetője tartott sajtótájékoztatót hétfőn Budapesten.

    Új típusú vények május elsejétől - Miben lesz más?

    Új típusú vényeket vezet be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) május 1-jétől. A korábban rendelt vények továbbra is felhasználhatóak maradnak, az új típusú és a régi vényekre ugyanazok az előírások vonatkoznak - közölte az OEP.

    Mit kell tudni az új vényekről?

    A tervezett április elsejei időpont helyett május elsejétől kezdik meg pályafutásukat az új orvosi vények. Milyen tartalmi és formai változások lesznek az új recepteken? Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Honlapján olvasható tájékoztató részletesen ismerteti a változásokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.