Drogfogyasztás megállapítása nyálból

MTI
megjelent:

Nyálmintából néhány perc alatt meghatározza különböző kábítószerek jelenlétét a mérgezés gyanúja miatt kórházba szállított betegek szervezetében egy új német laboratóriumi műszer.

A technikai újdonságot az International Hospital Equipment szakfolyóirat ismertette. A különböző mérgek vagy tiltott anyagok kimutatása az emberi szervezetből nemcsak az élsportban, hanem a szakintézetek mérgezési osztályain is súlyos gondot jelent.

A gyakran eszméletlen személy nem tud tájékoztatást adni arról, hogy mit vett be vagy használt a rosszullét előtt. Ilyenkor csak a laboratóriumi meghatározás segíthet, de annak is vannak nehézségei.

Az általánosan alkalmazott vizsgálati módszerek a vérből vagy a vizeletből igyekeznek a veszélyes anyagokat kimutatni. A vérmintához meg kell szúrni a vizsgálati személyt, aminek sok országban jogi következményei lehetnek.

A vizeletből történő meghatározással kapcsolatban magyar olimpikonnal is megtörtént, hogy nem sikerült annyi vizeletet leadni, ami elégséges lett volna a dopping használatának kizárásához.

Egyszerűbb és gyorsabbb

A most bemutatott mérőműszer, a Dräger DrugTest 5000 igen kis mennyiségű nyálból képes kimutatni a legkülönbözőbb kábítószereket, altatókat és izgatószereket. Nagy előnye, hogy a mérés általában öt percen belül befejeződik, csak a kannabisz kimutatásához van szükség tíz percre.

Ezzel az eljárással nemcsak rövid idő alatt, de a korábbiakhoz képest olcsón is kideríthető, fogyasztott-e a vizsgált személy valamilyen kábítószert.

A nyálmintát a szájüregből steril csövecske szívja ki, amely elszíneződik, ha a benne lévő nyál már elégséges a méréshez. A csövecske kerül be a mérőműszerbe, amely perceken belül eredményt ad. Az új technikával nincs szükség a vérminták hűtött tárolására, vagy a vizeletes üvegekkel végzett, sterilnek aligha mondható raktározási gondok megoldására.

A műszer a kórházak mérgezési osztályainak ügyeleteseit vagy a megállított autó vezetőjét vizsgáló rendőröket ugyanolyan mértékben segítheti, mint nagy sporteseményeken a doppingellenőrzéssel foglalkozó szakembereket. A kifejlesztők szerint a berendezés nagy előnye, hogy a testfolyadékok tárolásával kapcsolatos egészségügyi veszély is minimális.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.