• Tavaly kevesebbet költöttünk hálapénzre

    Szerző:
    WEBBeteg

    Átlagosan havi 4 300 forintot költött a lakosság hálapénzre, és kétezer forinttal fizetett többet a vényköteles gyógyszerekért 2008-ban, derült ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. közös felméréséből, mely a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi kiadásait vizsgálta.

    2008 végén a felnőtt lakosság 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kisebb-nagyobb összegben szokott hálapénzt adni. Területi megoszlásban ez az arány legmagasabb a fővárosban (27%), míg a legalacsonyabb Nyugat-Magyarországon, illetve a megyeszékhelyeken (19%). Életkort tekintve az idősebb, 65 év feletti korosztály fizet leggyakrabban (26%), ám összességében a paraszolvenciára költők aránya nem változott a korábbi évhez képest.

    Hirdetések

    Kétszer annyit költenek a krónikus betegek

    A hálapénz havi összege pár száz forinttól 30 000 forintig terjed, átlagosan azonban havonta 4300 forintot adnak a betegek orvosaiknak. Megfigyelhető, hogy a krónikus betegek magasabb összeget fizetnek ki (4700 Ft/hó), mint az akut betegségben szenvedők (3800 Ft/hó).

    Ha a teljes lakosságra nézve vizsgáljuk meg a hálapénz összegét, azaz beleszámítjuk azokat is, akiknek nincs ilyen jellegű költésük, azt tapasztaljuk, hogy a havi átlagos kiadás 400 forint. A paraszolvencia átlagos havi összege csökkent 2007-hez képest, akkor 4 800 forint körül volt, derül ki az egészségügyi piackutatásra szakosodott Szinapszis Kft. felméréséből.

    Sokba kerül az egészség

    A felmérésből megfigyelhető, hogy 2008-ban több mint kétezer forinttal volt magasabb a vényköteles gyógyszerekre fordított havi kiadása a lakosságnak a megelőző évhez képest. Ez az összeg átlagosan havi 8390 forint, ami az egészségügyi kiadásaink legjelentősebb tétele.

    Az ön családja egy hónapban átlagosan mennyit költ az alábbiakra? - Grafikon
    Egészségügyi célú költéseink 2007-ben és 2008-ban

    Érdekes jelenség, hogy a megkérdezettek között a magánorvosra, illetve természetgyógyászra fordított átlagos havi kiadás összege majdnem megegyezik a paraszolvenciára fordított kiadás mértékével, sőt valamivel megelőzi azt. Tovább nőtt a táplálék-kiegészítőkre és vitaminokra fordított kiadás, míg gyógyászati segédeszközökre kevesebbet költöttünk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatásról

    A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. Legutóbb 2008 szeptemberében vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat, attitűdöket. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

    A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a dobozokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is!

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    11 egészséges élelmiszer, amit nem fogyasztunk

    Táplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük.

    A zabliszt jótékony hatásai

    Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.

    Átadták a Nekem Szól! Egészségértés díjat

    2017. december elsején adták át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés Díj 2017 pályázat díjait a Budapest Music Centerben. A fődíjat ezúttal az Országos Gerincgyógyászati Központ kapta meg.

    Feldolgozott ételek pro és kontra

    Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit különféle húsokból állítottak elő, de lehet egy konzerv készétel is, amibe mindenféle sókat és anyagokat tettek, hogy sokáig fogyasztható maradjon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.