• Fejlődési rendellenesség félpercenként

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kínában félpercenként születik gyermek valamilyen rendellenességgel, és ennek részben a környezetszennyezés az oka. Ez évente 1,1 millió esetet jelent, és számuk állandóan emelkedik.

    China Daily című angol nyelvű kínai napilap összeállítása szerint az újszülöttek 7 százalékának van rendellenessége, ez évente 1,1 millió esetet jelent.

    Hirdetések

    A születési rendellenességgel világra jövő gyermekek száma állandóan emelkedik, városon és falun egyaránt, írta a lap Csiang Fanra, a családtervezési hivatal vezetőhelyettesére hivatkozva.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hongkongi Ta Kung Pao című újság néhány hete még 4-6 százalékban adta meg a születési rendellenességek arányát. A lap megszólaltatta Hu Ja-lit, a kelet-kínai Nankingi Egyetem professzorát, aki szerint a születési rendellenességek 10 százalékát a környezetszennyezésre lehet visszavezetni, 25-30 százalékát genetikai tényezőkre. A többi esetben mindkét ok szerepet játszik.

    A China Daily cikke szerint a születési rendellenességek gyakoriságában a szénben gazdag észak-kínai Sanhszi tartomány vezet, ahol a szénre épült vegyipar koncenetrálódik. Különösen a 8 legnagyobb szénbányászati körzetben magas a születési rendellenességek aránya.

    A Hsziani Csiatung Egyetem professzora, Pan Csian-ping felhívta a figyelmet, hogy a születési defektusok szaporodása hamarosan társadalmi problémává válik, mert hatással lesz a gazdasági fejlődésre és az életminőségre.  

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Velőcsőzáródási rendellenességek, nyitott gerinc

    A velőcsőzáródási rendellenességek a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a gerincvelő a velőlemezből képződik, mely normális esetben ún. velőcsővé záródik.

    A gyermekkori cerebrális parézis (Little-kór)

    Az infantilis cerebrális parézis (ICP) a gyermekkori (általában csecsemőkori) agyi eredetű bénulás nevű kórképet jelenti. A fejlődő idegrendszert mind az anyaméhben, mind a külvilágban számos különböző olyan behatás érheti, melyek hatására az idegsejtek, az idegrendszeri struktúrák szerkezetükben, működésükben zavart szenvedhetnek. Sajnos, ezek az elváltozások az esetek döntő többségében maradandó, életre szóló károsodást okozhatnak, melyek súlyossága az alig észrevehetőtől a mindennapi életet, önálló életvitelt lehetetlenné tevőig változhatnak.

    Veleszületett rendellenességek - Nemzetközi és hazai előfordulási gyakoriság

    A WHO adatai alapján 33 újszülöttből 1 babát érint valamilyen veleszületett fejlődési rendellenesség. Évente mintegy 3,2 millió szül(et)és során ismernek fel anomáliát. Nemzetközi becslések szerint 270 ezer azoknak az újszülötteknek a száma, akik első hónapos koruk előtt súlyosabb veleszületett rendellenesség miatt halnak meg.

    Rendellenesként érkezve e világra...

    A veleszületett rendellenességek olyan, a magzati életben kialakuló alaki, biokémiai és működésbeli fejlődési zavarok, amelyeket - az Országos Epidemiológiai Központ meghatározása szerint - a születés pillanatában (gyakran már a magzati életben), vagy a születés utáni hónapokban, olykor azonban csak sok évvel később lehet észlelni.

    A szívfejlődési rendellenességekről

    A veleszületett szívfejlődési rendellenességek a relatíve gyakori fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Az élveszületések körülbelül 1 százalékában fordulnak elő. Súlyosságukat, összetettségüket tekintve igen különbözőek lehetnek.

    A szaglás hiánya betegséget jelezhet - A Kallmann-szindróma

    Van-e összefüggés a szaglás és a nemi érettség kialakulása között? Természetesen a kérdés feltevése már sejteti, hogy a válasz igen. Van egy olyan kórkép, amiben a nemi éretlenség a szaglás hiányával vagy gyengeségével társul.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.