• Segítik a kismamákat a felsőoktatási intézmények

    Szerző:
    WEBBeteg

    Plusz szolgáltatásokkal segítik a kismamákat az egyetemek, főiskolák: többletponttal, 30 százalékos tandíjkedvezménnyel vagy szakképzett gyermekfelügyelettel egybekötött babamegőrzővel támogatják a kisgyermekeseket.

    A felsőoktatás 2007-től nem ingyenes a kismamáknak, pedig a GYES-en, GYED-en lévőknek szinte lehetetlen a kötött nappali tanulmányok folytatása, a távoktatási vagy levelező képzések többsége pedig komoly anyagi megterhelést jelent a családnak. 

    __hirdetes__ 

    A gyermek gondozása céljából 2009. február 15. és 2009. július 23. közötti időszakban fizetés nélküli szabadságon lévő, vagy terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezőnek ötven többletpont jár minden alapképzési szakon, egységes, osztatlan képzésen, illetve felsőfokú szakképzésen. A gyermekgondozásért járó többletpontra az jogosult, aki 2009. július 9-ig igazolja a kedvezményre való jogosultságot.

    Az ötven többletpont mellett intézményenként eltérő módon, plusz szolgáltatásokkal segítik a kismamákat az egyetemek és főiskolák.

    Bababarát intézmények

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Kodolányi János Főiskola budapesti intézetében és a Károly Róbert Főiskolán (KRF) korszerű baba-mama szobával várják a kisgyermekes hallgatókat. A KRF-en csaknem ezer kismamának van hallgatói jogviszonya, akik térítésmentesen vehetik igénybe a 2007 óta sikerrel működő babaszobát - adta hírül csütörtökön a Károly Róbert Főiskola.

    Az intézmény belső felméréséből kiderült: a kisgyermekesek számára meggyőző érv a jelentkezési lapok kitöltésekor egyebek mellett az is, hogy a felsőoktatási intézmény kismamabarát-e.

     Vannak olyan intézmények is, amelyek jelentős kedvezményeket adnak a költségtérítéses képzések díjából kismamáknak. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara például harminc százalékos kedvezményt biztosít a tandíj árából távoktatásos vagy levelező képzés esetén.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

    Dohányzás: súlyosabb következmények a kismamáknál, mint gondolták

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Hogyan ne táplálkozzon egy kismama? Gyakori tévhitek

    Amikor egy nő a gyermekét hordja a szíve alatt, csak arra tud gondolni, hogy egészségesen, szépen növekedjen a babája, és semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt fejlődésben lévő kicsi szervezete.

    Alvás terhesség alatt

    A nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. A várandósság alatt pedig még többre, a kismama teste és lelke nyugalmat és sok pihenést igényel. Mind a fejlődő baba, mind az anyuka érdekében különösen fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás biztosítására. Ez azonban nem mindig könnyű. Cikkünkben hasznos tanácsokat olvashat a pihentető alváshoz.

    Kismamáknak járó jövedelempótlék: mire figyeljünk?

    Április elején januárig visszamenőlegesen, egy összegben, a márciusi ellátással együtt kapják meg a jövedelempótlékot mindazok a terhességi-gyermekágyi segélyben és gyermekgondozási díjban részesülő kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése. A nyilatkozatot legkésőbb május 31-ig kell elküldeni a folyósító szervhez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.