• 10 lakosból 9 patikában vásárol gyógyszert

    Szerző:
    WEBBeteg

    10 lakosdól 9 kizárólag patikában vásárol gyógyszert - derült ki a Sziapszis Kft. által végzett felmérésből. A patikán kívül vásárlók aránya Budapesten a legnagyobb, a patikahűség pedig az életkor előrehaladtával jelentősen nő.

    A lakosságnak mindössze csak 12 százaléka vásárol gyógyszert patikán kívül, hipermarketben, drogériában vagy benzinkútnál – derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. által közösen végzett, 1000 fő bevonásával lebonyolított lakossági kutatásból.

    A felnőtt magyar lakosság körében végzett, véletlenszerű telefonos megkérdezéssel lebonyolított kutatás célja a gyógyszervásárlási szokások, a patikahűség és a patikán kívüli vásárlások vizsgálata volt.

    Hirdetések

      A kutatásról


    A Szinapszis Kft. rendszeresen méri reprezentatív lakossági kutatások keretében a magyar lakosság egészségtudatosságát. A piackutató cég 2008-ban két alkalommal - kora tavasszal és késő ősszel - 1000 fő bevonásával bonyolította le lakossági kutatást telefonos megkérdezéssel. A megkérdezettek megoszlása településtípus, kor és nem tekintetében reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot, így a kapott eredmények a teljes hazai felnőtt népességre vonatkoztathatóak.

    A felmérésből az derült ki, hogy a lakosság túlnyomó többsége - 10 lakosból 9 - még mindig a patikákból szerzi be a szükséges recept nélkül kapható gyógyszereket. A gyógyszertárakhoz ragaszkodók aránya az életkor emelkedésével nő: 35 év alatt 83 százalék, míg 55 év felett már több mint 90 százalék. Leginkább az idős nyugdíjasok ragaszkodnak patikájukhoz, ám ehhez az is hozzájárulhat, hogy ők sokkal gyakrabban váltanak ki csak patikában elérhető vényköteles gyógyszereket.

    A lakosság fele patikahű

    A felmérésből az is kiderült, hogy minden második vásárló ugyanabba a patikába tér vissza, további 20 százalék pedig az esetek döntő többségében ugyanott vásárol. Az életkor előrehaladtával nő a patikájukhoz hűek aránya, míg fiatalabbak esetében változó az éppen választott patika.

    A választásban döntő szerepe van annak, hogy az adott patika a lakóhelyhez, munkahelyhez vagy a rendelőhöz közel essen (79%) , ám befolyásoló tényező a kiszolgálás színvonala (20%) vagy a széles termékválaszték (11%) is. A patika fekvése minden korosztályban döntő ismérv, míg a kiszolgálás színvonalának és a  széles termékválasztéknak idősebb korban van jelentősebb szerepe, ellentétben a nyitvatartási idővel, ami leginkább a fiatalok körében fontos szempont.

    Patikán kívüli vásárlás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Településtípus szerint Budapesten a legmagasabb a patikán kívül vásárlók aránya (18%), nemek tekintetében nincs szignifikáns különbség. Ezen gyógyszerbeszerzések mintegy háromnegyede a drogériákra koncentrálódik, közel minden ötödik vásárlás hipermarketekben, míg körülbelül 10 százalék benzinkúton történik.

    Elvétve arra is van példa, hogy a gyógyszert más helyről szerzik be – legyen szó akár vényköteles vagy vénynélküli termékről. Összesen mintegy 5 százalék azoknak az aránya, akik vásároltak már gyógyszert az interneten (1%), patikában vényköteles gyógyszert recept nélkül (1,5%), ismerőstől (1,5%) vagy piacon (1%).

    Az ilyen alternatív csatornákon át történő beszerzés főleg a fiatalokra jellemző, a vásárolt termékek pedig jellemzően fájdalomcsillapítók és vitaminok. A fiatalokra egyébként is jellemző, hogy a gyógyszerválasztást az ismerősök tapasztalatai befolyásolják, míg az orvos ajánlása az idősebb korosztályra van hatással.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Gyógyszerek ártámogatással - Íme a legfontosabb kérdések

    Az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek árát a készítmény gyártója határozza meg, a beteg pedig úgynevezett térítési díjat fizet értük. Az egyébként 100 százalékban támogatott gyógyszerek kiváltása esetén is önrészt kell vállalnunk.

    E-receptek - Jobb és biztonságosabb rendszer kialakítása a cél

    Az eddigieknél jobb és biztonságosabb ellátási rendszer kialakítása a célja az e-recepteknek - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában. Az e-receptek bevezetésének kísérleti projektje márciusban mintegy 30 patikában kezdődött meg, a tervek szerint novemberben országosan is bevezetik.

    Patikák év végi nyitva tartása

    A karácsonyi ünnepek idején négy egybefüggő munkaszüneti nap követi egymást, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy időben gondoskodjanak a gyógyszerek beszerzéséről.

    Egyre romlik a patikák helyzete

    Évek óta súlytják a patikákat és a gyógyszerpiacot a bevezetett rendelkezések, a közeljövőben pedig újabbak bevezetésére kerül sor, melyek tovább rontják a szektor versenyképességét.

    Hamis? Eredeti? Gyógyszerhamisítás elleni kampány indult

    A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kezdeményezésére és koordinációjával államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze és indítottak március 6-án kommunikációs kampányt az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében.

    Minden ötödik krónikus beteg havonta több mint 10 ezer forintot hagy a patikában

    A krónikus betegségben szenvedők fele havonta legalább 5 ezer forintot költ el a patikában – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes portál megbízásából készített.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.