• 23 százalékkal több orvos akar külföldön dolgozni

    Szerző:
    WEBBeteg

    23 százalékkal több orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt, mint tavaly. A legnépszerűbb célországok Anglia, Németország és Svédország. Nő a külföldön állást kereső ápolók száma is.

    728 orvos és 153 ápoló kért külföldi munkavállaláshoz igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH) 2008-ban - derül ki a hivatal Független Hírügynökségnek pénteken megküldött statisztikájából. Ez azt jelenti, hogy 23 százalékkal több orvos és körülbelül 20 százalékkal több egészségügyi dolgozó kívánt külföldön a szakmájában dolgozni, mint az előző években. A legnépszerűbb célország Anglia.

    Hirdetések


    Az EEKH adatai alapján: 2005-ben 604 orvos kért igazolást, 2006-ban 520, az egészségügyi reform évében, 2007-ben 590 és tavaly pedig 728. Az utóbbi évek összehasonlításából kiderül, hogy az ápolóknál a 2005-ös év volt az eddigi csúcs: akkor 239 egészségügyi szakdolgozó jelentkezett a hivatalnál, 2006-ban 113, 2007-ben 127 és 2008-ban 153.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hivatal információi szerint 2008-ban a legtöbb orvos Angliában akart dolgozni, 223-an kérték ide a munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítvány kiadását. Második helyen Németország szerepel 126 kérvénnyel, de népszerű még Svédország is: 97-en kértek ide igazolást.

    Az ápolók többségének is Anglia az első számú célország: 55-en szeretnének itt dolgozni, második helyen Ausztria, a harmadikon Olaszország szerepelt.

    A tapasztalatok szerint az igazolást kérő orvosok és ápolók egy része végül itthon marad. Tehát várhatóan kevesebb magyar egészségügyi dolgozó vállal külföldön munkát saját szakmájában, mint amennyi a statisztikákban szerepel. 

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Afrikába utazik? Milyen óvintézkedések szükségesek?

    Aki Európából utazik Afrikába, annak tudnia kell, hogy az ottani higiéniás körülmények össze sem hasonlíthatóak az itthon megszokottal. A kórházaktól és orvosi rendelőktől sem várható el az európai színvonal.

    Ócsai Gabriella: Sherlock Holmes vagyok a Kenézyben

    Negyven év szolgálati idővel hivatalosan jövőre megy nyugdíjba Ócsai Gabriella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére, aki mint mesélte: az infektológián kívül az infekciókontroll a legnagyobb terület, amelyet felügyel.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Az ápolók egyetemi képzése megoldást jelenthet a szakemberhiányra

    A diplomás ápolók mesterfokú (MSc) képzése megoldást jelenthet az egészségügyben tapasztalható szakemberhiányra, a szakápolói kompetenciák kiterjesztésével javulhat a betegellátás - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

    Orvoshiány - Hová távoznak a magyar orvosok?

    Hova tűnnek a magyar orvosok? Mostanában a kérdés egyre gyakrabban hangzik el, és egyre szélesebb kört foglalkoztat. Nem véletlenül, hiszen az egészségügy olyan központi téma, olyan közügy, amely mindenkit érint élete valamely szakaszában.

    Hová mennek az orvosok és ápolók?

    Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.