• Több mint 1700 eljárás indult a kórházak és rendelők ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Összesen 1762 eljárás indult kórházak és szakrendelők ellen 2001. január 1. és 2007. június 30. között az Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf) honlapján közzétett adatok szerint.

    A kártérítésért indított eljárások közül összesen 638 esetben hozott ítéletet a bíróság, és 245 esetben adott helyt a felperesnek, tehát ennyiszer döntött a kórházzal illetve rendelővel szemben.

    Az Ebf kórházak illetve rendelők ellen indított eljárásokról szóló kérdéseire összesen 159 intézmény válaszolt: 13 egyetemi klinika illetve országos intézet, 38 súlyponti kórház és 108 területi kórház illetve más ellátó.

    Hirdetések

    A vizsgált 6 és fél év alatt a legtöbb, 807 eljárás a súlyponti kórházak ellen indult, 549 esetben területi intézménnyel szemben nyújtottak be kártérítési igényt és az országos intézeteket illetve klinikákat 406 úgyben perelték be. Az intézmények közül a Pécsi Tudományegyetem I. számú klinikai tömbje ellen indult a legtöbb eljárás, összesen 170. A súlyponti kórházak listáját a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház vezeti 73 eljárással, a területi intézményekét az összevont fővárosi Szent István és Szent László kórház 61 eljárással.

    A kártérítésért indított eljárások alig 40 százaléka zárult le tavaly júliusig: a súlyponti kórházaknál 313, az országos intézeteknél illetve klinikáknál 104, a területi kórházaknál illetve egyéb ellátóknál 221 esetben hozott ítéletet a bíróság. A súlyponti kórházaknál 112 esetben döntött a felperes mellett 199 esetben elutasította a keresetet és 132 esetben peren kívüli egyezség született. Az országos intézeteknél illetve klinikáknál összesen 37 esetben ítélt a bíróság az intézménnyel szemben, 67 ügyben elutasították a keresetet és 43 esetben megegyeztek a pereskedők. A területi kórházak illetve egyéb ellátóknál 95 ügyben a felperes, 116 esetben az alperes intézmény nyert, 105 esetben sikerül megállapodni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A pécsi klinikai tömb ellen indított 170 eljárás közül 29 zárult le: 17 esetben a bíróság a klinika ellen ítélt, 12 esetben elutasította a keresetet. Ezen kívül 7 esetben sikerült a pereskedőknek megegyezniük. A többi ügyben 2007. június 30-ig nem volt döntés. A nyíregyházi súlyponti kórházzal szemben indított 73 eljárás közül 21 zárult le: 8 esetben a felperes, 13 esetben a kórház nyert. 11 ügyben egyezség született. Az összevont fővárosi kórház 61 eljárása közül 18-ban született ítélet: 7-szer a felperesnek, 11-szer a kórháznak adtak igazat. 5 esetben peren kívül állapodtak meg a felek.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Egyre többen mernek perelni egy esetleges műhiba esetén!

    Ami az Egyesült Államokban már mindennapos, Magyarországon még nem rutinszerű. De szakértők bevonásával egyre többen élnek a jogi lehetőségekkel, hogy egy károsult helyzetben a törvény adta lehetőségeken belül peres eljárás során kártalanítást követeljenek a műhiba miatt keletkezett egészségügyi kárért.

    Több mint TestŐr előzetes

    Műtéti műhibák és azok következményei. Mihez van joga a betegnek és mikor jár a kártérítés?
    Quinoa, ördögnyelv, zabpehely és valódi gyümölcs - összetevők az ideális reggelihez. És hogyan készül a fogyókúrás palacsinta? Megmutatjuk!

    Az egészségügyi fejlesztések javítják a betegek gyógyulási esélyeit

    Az idén és jövőre olyan, több milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztések indulnak a fővárosban, amelyek nagyságrendekkel javítják a betegek gyógyulási esélyeit - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

    Az értelmezhetetlen orvosi rövidítés a beteg életébe is kerülhet

    A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, miszerint egy beteg életébe került, hogy nem tudta értelmezni a leletén lévő orvosi rövidítést. Négyévi pereskedés után jogerős az ítélet: a kórház köteles kártérítést fizetni az időközben elhunyt beteg családjának.

    Influenza - Újabb látogatási tilalmakat léptettek életbe

    Az országos influenzajárvány miatt újabb látogatási tilalmakat léptettek életbe Budapesten és vidéken.

    Öt év múlva derült fény az orvosi műhibára

    Szívproblémák, bypass, munkaképtelenség. Hogyan lett bírósági ügy a szívműtétből? Az esetet Dr. Erdős György, ügyvéd elemzi.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.