• Magyarországon nem vétett az Egyesült Királyságban eltiltott magyar patológus

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem hibázott magyarországi munkáiban az a szegedi patológus, akit az Egyesült Királyságban szakmai vétségek miatt korábban eltiltottak a munkavégzéstől - állapította meg a Patológiai Intézetben az elmúlt hónapokban végzett ellenőrzés.

    Az orvos tizenhárom hónapja érkezett haza Angliából, majd a Szegedi Tudományegyetem Patológiai Intézetében végzett szövettani elemzéseket. Belső vizsgálat azután indult az orvos ellen még szeptemberben, hogy kiderült, egy éve vizsgálatot indítottak ellene az Egyesült Királyságban és törölték az ottani orvosi nyilvántartásból azután, hogy a szigetországban 1300 beteget vizsgált meg, és a diagnózisai közül 43 "aggályos" volt.

    Hirdetések

      Előzmények


    Az audit teljes bizonyossággal kimutatta, hogy nem követetett el semmilyen, a walesihez hasonló hibát az a magyar patológus, akit a szigetországban eltiltottak a munkavégzéstől, és akitől szeptemberben a Szegedi Tudományegyetem Patológiai Intézete is megvált.

    A patológus által kiadott leleteket azután ellenőrizték, hogy kiderült, vizsgálat indult ellene Walesben az ott felállított téves diagnózisok miatt, majd ott el is tiltották a munkavégzéstől.

    Mindössze egy tévedés volt

    A SZTE Patológiai Intézet vezetője 2008. szeptember 23-i hatállyal kezdeményezte az érintett közalkalmazotti jogviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését, mivel a patológus magyarországi munkáltatóját nem tájékoztatta a helyzetről, és nem ment el a külföldi meghallgatásokra.

    A belső vizsgálat során a patológus által hazatérése óta kiadott kórszövettani és citológiai leleteket kivétel nélkül átnézték, a General Medical Council által elrendelt vizsgálattal azonos elvek szerint. Így 1112 kórszövettani és 329 aspirációs citológiai leletet auditáltak.

    Ezek között mindössze egyetlen téves értékelést találtak, ezért az Intézet azonnal felvette a kapcsolatot a beteg kezelőorvosával, és kezdeményezte a beteg ismételt vizsgálatát. Az utánvizsgálatot elvégző egyetemi tanár azonban nem észlelt a betegnél olyan további elváltozást, amely beavatkozást vagy újabb mintavételt indokolt volna.

    Az audit eredményeit összegezve megállapították, hogy a szigetországi munkától eltiltott patológus magyarországi diagnosztikai tevékenységével megfelelően szolgálta a betegek és a betegek gyógyításának érdekeit, nekik kárt nem okozott.

    Két tényező okozhatta a külföldi hibát

    Dr. Mikó Tivadar intézetvezető a Független Hírügynökségnek elmondta: annak hátterében, hogy miközben a patológus walesi munkáját ennyire negatívan ítélték meg, viszont itthon semmilyen komoly vétséget nem követett el, két fontos tényező állhat. Az egyik, hogy míg hazai tevékenysége jobbára speciális szakterületére, az emlőpathologiára és az aspirációs cytológiára irányult, addig Wales-ben általános kórházi anyagot leletezett, beleértve olyan szakterületeket is, ahol nem rendelkezett különösebb gyakorlattal.

    A szegedi intézet patológusai a leletezést közösen, külön erre a célra szolgáló helyiségben végzik, ahol korlátlan konzultációs lehetőség áll rendelkezésükre. Az érintett patológus pedig a kórszövettani esetek 5 százalékában élt is ezzel a lehetőséggel, kikérte az adott területen nagyobb tapasztalattal rendelkező kolléga véleményét, és ez a gyakorlat megóvta a klinikai horderejű tévedésektől - mondta a tanszékvezető.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Molekuláris vizsgálatok Magyarországon - A legfontosabb tudnivalók

    A molekuláris diagnosztika olyan eljárásokat foglal magába, melyek a génállománynak, illetve a gének által meghatározott fehérjéknek orvosi vizsgálatát jelenti. Mára egyre ismertebb a lakosság körében is, egyre többen ismerik a jelentőségét a daganatterápiákban.

    Mi az az intraoperatív fagyasztásos szövettani vizsgálat?

    A patológusok munkájának egyik érdekes és kevésbé ismert része az úgynevezett intraoperatív fagyasztásos vizsgálat. Ennek során sürgősségi jelleggel, körülbelül 30 perc alatt szövettani véleményt tudunk mondani, mely alapján például az operáló sebész a műtét további menetéről is dönthet.

    Dr. Schaff Zsuzsa: az időben elkezdett kezelés alapja a hepatitis szűrővizsgálat

    A HCV elleni küzdelemben is tevékenykedik dr. Schaff Zsuzsa, aki október közepén kapta meg az aranydiplomáját több évfolyamtársával együtt, és az ünnepségen ő tartotta a köszöntőbeszédet. Az akadémikus, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézet professzor emeritája 2014-ben Széchenyi-díjban részesült, amely pályája csúcsát jelentette.

    Nincs két egyforma napom a patológián - Beszélgetés Dr. Csonka Tamással

    A jövő év elején leteheti vizsgáját, ezzel megszerzi tudományos fokozatát Dr. Csonka Tamás patológus szakorvos, akinek igen változatos, szerteágazó a munkája. Erről, valamint a portálunkkal közösen készített videó céljáról és hatékonyságáról is beszélgettünk a kétgyermekes családapával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások