• "Élő" próbababa orvosoknak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Norvég kutatók hosszas kisérletezés után elkészítettek egy különleges próbababát, amelyen gyakorolni tudnak a sürgősségi orvosok. Az "élő", pontosabban a sérült ember több viselkedését "utánzó" babát a baleseti orvosok számára fejlesztették ki.

    A német RTL televízió beszámolója szerint a norvég kutatók a németországi Tübingenben bemutatták az "élő" babát egy mentő-rohamkocsiban.

    Hirdetések

    Az emberméretű gyakorlóbaba lélegzik, sír, és vérzik, és úgy reagál az orvosi beavatkozásra, mint az igazi ember. A számitógépes programot, amely működteti a babát, illetve a reakcióit úgy tervezték, hogy azok utánozzanak a baleseti helyezetet, vagyis a baba produkálja mindazt, amit egy sebesült ember.

    Németországban legalább fél millió ember sebesült meg közúti balesetekben évente, ezért rendkivül fontos, hogy egy "eleven" gyakorlat révén olyan készségekre tegyenek szert a mentőorvosok a segédeik, amelyek révén nagyon gyorsan tudnak segíteni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A sürgős ellátást igénylő hasfájás jelei és okai

    A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem az éhség vagy a hasfájás jele. Lehetséges, de közel sem biztos. A sírás annyit jelent, hogy komfortérzetében csorba esett, és ezt meglehetősen hangosan képes a környezete számára jelezni. Ugyanakkor számtalan oka lehet a sírásnak, melyek közül az egyik a hasfájás.

    Egykapus sürgősségi ellátást terveznek Debrecenben

    Gyorsabb és magasabb színvonalú sürgősségi ellátást remélnek a Debreceni Egyetem Sürgősségi Klinikájától, a jövőben pedig egykapus, egységes sürgősségi ellátást szeretnének megvalósítani - jelentették be a IV. Sürgősségi Orvostani Fórumon.

    Kulisszatitkok a sürgősségiről: egy közös nyelv, amely növeli a betegbiztonságot

    A sürgősségi ellátásban minden perc számít. Éppen ezért az ellátó személyzetnek gyorsan és hatékonyan kell átadni és átvenni egymástól azokat a kulcsfontosságú információkat, amelyek a beteg ellátása szempontjából a legfontosabbak.

    Hiánypótló weboldal indult

    Gyermekügyeleti rendek átláthatóan, egyszerűen, egy helyen.

    Az egészségügyi szolgáltatók ügyeleti rend szerint működnek a karácsonyi ünnepek alatt

    A karácsonyi ünnepek alatt, illetve az azt követő munkaszüneti napokon az ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók. A gyógyszertárak is ügyeleti rendben működnek.

    Kórházszövetségi kongresszus: az egészségügyi dolgozók elvándorlása veszélyeztetheti az ellátást

    Ha az uniós tendenciákhoz hasonlóan a magyar egészségügyi dolgozók elvándorlása folytatódik, akkor 2020-ra Magyarországon is száz ágyból csak 80-90-re juthat egészségügyi dolgozó - hangzott el a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) kongresszusának szakmai napján csütörtökön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.