• Nem hibáztak, mikor a kórházi mosdóban meghalt egy beteg

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem hibáztak amikor orvosi vizsgálat nélkül továbbküldtek egy beteget, aki percekkel később a kórházi mosdóban meghalt - legalábbis ezt állapította meg a békéscsabai kórház belső vizsgálata.

    A 61 éves férfi november 24-én hajnalban szívtájéki panaszokkal ment be a kórház sürgősségi osztályára, ahonnan a felnőtt ügyeletre küldték tovább. Ott a férfi felesége szerint hiába kopogtattak, nem nyitottak nekik ajtót. A férfi közben rosszul lett, kiment a mosdóba, összeesett és meghalt. Halálát koszorúér trombózis okozta. A család szerint sem a sürgősségi osztályon, sem a felnőtt ügyeleten nem foglalkoztak a férfival, aki úgy halt meg a kórházban, hogy orvos meg sem vizsgálta.

    Hirdetések

    A férfi szívtájéki panaszokkal ment be november 24-én hajnalban a békéscsabai kórház sürgősségi osztályára. A kórházban úgynevezett triage rendszer működik, ezt azt jelenti, hogy a sürgősségi osztály betegfelvételén egy diplomás ápoló vizsgálja meg a beteget, majd dönt arról, hogy melyik osztályra küldi tovább. A beteget így orvosi vizsgálat nélkül a 200 méterre lévő, egy másik épületben működő felnőtt ügyeletre küldték. A felnőtt ügyeleten sokáig hiába kopogtattak, az ügyeletes nővér csak az asszony segély kiáltásaira jött ki, miután férje összeesett.

    Közleményt adtak ki

    A kórház egy sajtóközleményt adott ki a lezárult belső vizsgálatról. Eszerint a férfi ,,általános rosszullétre panaszkodott, a nővér által feltett kérdésre rosszullétét megerősítette, illetve megemlítette, hogy otthonában megszédült, kezén hámsérülés keletkezett. A triage rendszerben a vonatkozó szabály szerint a diplomás szakdolgozó jogosult arra, hogy a betegeket súlyosság szerint besorolja, az ellátási sorrendet felállítsa és a betegeket továbbirányítsa az ellátórendszerben. A triage nővér a kapott információk alapján az alapellátási ügyeletre irányította át a beteget.

    A vizsgálat által feltárt adatok alapján az intézkedés a beteg észlelhető állapotának megfelelt, mert a nővér súlyos, életveszélyes állapotra utaló tüneteket nem észlelt. Ebben az esetben az alapellátás megfelelő ellátási szintnek bizonyul. Azok a tünetek, melyek közvetlen összefüggésbe hozhatók a bekövetkezett halálozással, már a Sürgősségi Betegellátó Osztályon kívüli ellátórendszerben jelentkeztek.

    A fentiek alapján fegyelmi eljárás megindítására nem került sor." Ugyanakkor a kórház igazgatója "a jövőbeli kiszámíthatatlan események valószínűségének csökkentése érdekében elrendelte, hogy a Sürgősségi Betegellátó Osztályon jelentkező beteget kizárólag orvos irányíthatja tovább az ellátórendszerben" - áll a közleményben.

    Életszerűtlen

     Kapcsolódó cikkek

   • Meghalt egy beteg a kórházi mosdóban
   • Nyomozás a kórházi mosdóban meghalt beteg ügyében
   • Fertőzés a békéscsabai kórházban
   • Nem tudják kifizetni a kártérítési összegeket
   • A család szerint azonban megalapozatlan a belső vizsgálat. A férfival végig ott levő feleségét meg sem hallgatták. - Az özvegy volt az aki a történteknek végig szem és fültanúja volt, őt azonban meg sem hallgatták, így az objektivitás sérült - mondta el a Független hírügynökségnek dr. Tibori István, a család jogi képviselője.

    Az ügyvéd szerint a férfi pontosan közölte a sürgősségi osztályon, hogy szívtájéki panaszai vannak, zsibbad a bal keze és a mellkasa, valamint azt is közölte, hogy indulás előtt már rosszul lett és elájult. Az ügyvéd szerint az is életszerűtlen, hogy valaki hajnali háromkor csak azért megy az ügyeletre mert egyszerűen csak nem érzi jól magát.

    A család az ügyben feljelentést tett. A rendőrség egyelőre tanúkat hallgat meg és igazságügyi orvosszakértő véleményét kérte - mondta el Pengő Erzsébet, a Békés megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

    Az ügyben az egészségbiztosítási felügyelet is vizsgálódik, eredmény még nincs.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Így kezdjen neki a mozgásnak trombózis után

    A mélyvénás trombózis az egész életre kiható állapot, hiszen az tüdőembólia veszély elhárítása után fontos, hogy a beteg a jövőben fokozottan ügyeljen életmódjára, hiszen ha már egyszer kialakultak a vérrögök, utána már lényegesen nagyobb eséllyel fordul elő ismételten a probléma. A prevenció ezért kiemelten fontos, ami véralvadásgátló kezelést, egészséges étkezést és rendszeres testmozgást foglal magában.

    Csípőprotézis-műtét utáni teendők

    Előrehaladott csípőízületi kopás esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek - gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna - már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé. Milyen szövődményekre érdemes odafigyelni a beavatkozás után? Hogyan terhelhetjük az ízületeinket?

    A Leiden-mutáció HELLP-szindrómához is vezethet

    A HELLP-szindróma a várandós nők nagy félelme, hiszen ez egy olyan állapot, mely a magzatot és az anyukát is veszélyezteti. Bár kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert, ám a szakemberek szerint gyakrabban alakul ki azoknál, akiknél az V-ös alvadási tényező úgynevezett Leiden-mutációját állapították meg. A problémáról Prof. Blaskó György véralvadási specialistát kérdeztük.

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.

    Élet a mélyvénás trombózis után

    Egy mélyvénás trombózist elszenvedni sem kis ijedség és veszély, de itt még nem érnek véget a gondok. Ahhoz ugyanis, hogy az újbóli kialakulás esélyét minimálisra csökkentsük, oda kell figyelnünk az életmódunkra, egyes szokásainkra is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.