• Kökény: A magyar egészségügy jobban áll, mint látszik

    Szerző:
    WEBBeteg

    A magyar egészségügy jobban áll mint ahogy látszik - mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke keddi év értékelő tájékoztatóján.

    A bizottság elnöke szerint kétségtelenül vannak mosolytalan, modortalan egészségügyi szolgáltatók és agresszív betegek, de a fő baj inkább azzal van, hogy az ellátók nagyon nehezen alkalmazkodnak a változásokhoz.

    Hirdetések

    Tavaly év végén az elnök sem gondolta volna, hogy 2008-ban nem lesz az egészségügyben több biztosítós rendszer. Kökény Mihály az erről szóló törvény visszavonása ellenére úgy látja: az idei év az egészségügy területén egyszerre a folyamatosság és a folyamatosság megszakadásának éve volt. Hiszen korábban elindult reformfolyamatok többsége folytatódott: így például nem módosult a patikaliberalizáció, és a hétfőn elfogadott egészségügyi jogszabályok zöme is a folyamatosságot szolgálja - tette hozzá.

    Rugalmasabb lesz a rendszer

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hétfőn elfogadott egészségügyi törvénymódosítások közül Kökény Mihály kiemelte, hogy olyan új eljárási szabályokat fektet például le, amelynek alapján rugalmasabban lehet majd elosztani a kapacitásokat. Ezen kívül bővülni fog a választható támogatott gyógyszerek köre és várhatóan tovább csökken a készítmények ára.

    A szintén hétfőn elfogadott költségvetési törvényről az elnök elmondta: az elfogadott egészségügyi források alapján a jövő év a stabilizáció, a fejlesztések időszaka lesz. Így például elindulnak a már elfogadott uniós pályázatok az új járóbeteg szakellátók felépítésére és jövő év elején kihirdetik az egyik legnagyobb, 75 milliárd forintos pályázat eredményét is a póluskórházakról.

    Kökény Mihály elmondta azt is, hogy a jövő évi első ülésén a Hospinvest által működtetett egri kórház ellenőrzéséről hallgat meg tájékoztatót az egészségügyi bizottság. Szintén februárban még az Egészségbiztosítási Felügyelet tájékoztatja a testületet a kórházakkal kapcsolatos panaszokról és elképzelhető, hogy 2008. elején elkészül az a bizottsági önálló indítvány is, amely betiltaná a nyilvános zárt helyeken a dohányzást.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.