• Két új diabéteszes neuropathia szakrendelő nyílt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nehezen felismerhető betegséget decembertől két új, korszerűen felszerelt fővárosi szakrendelőben tudják diagnosztizálni. A csütörtöki átadáson azt is bejelentették, hogy jövő év elején Szekszárdon és Nyíregyházán is nyílnak diagnosztikai diabéteszes neuropathia központok.

    Csaknem 150 ezer ember szenved Magyarországon a cukorbetegség egyik szövődményében, a neuropátiában, amely megmagyarázhatatlan fájdalmakkal, illetve fájdalomnélküliséggel, sőt gyakran lábamputációval is jár.

    Hirdetések

    Eddig a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján 10 éve működő Neuropathia Laboratóriumban szűrték ki a legtöbb ilyen szövődményt, és egyben itt végezték a betegséggel kapcsolatos tudományos kutatómunkát is. Mára a labor túlterheltté vált, így egyre többet kellett várniuk a vizsgálatra a betegeknek. A csütörtökön átadott Pesti és Budai szakrendelő valószínűleg jelentősen csökkenti ezt a várakozási időt.

    Ma már gyógyítható

    Magyarországon évente 3-4 ezer cukorbeteg lábát kell a szövődmények miatt amputálni, főleg a diabéteszes neuropathia miatt, pedig a korai stádiumban felismert betegséget ma már gyógyítani is lehet.

    A neuropathia nemcsak a mozgásrendszer működését károsíthatja, hanem a szív és érrendszert, a gyomor és bélrendszert, de zavart okoz a szexuális funkciókban is. Az a cukorbeteg, akinek ilyen szövődménye van, sokkal kevésbé érzi a fájdalmat. A tünetek közé tartozik az is, hogy csökken a beteg izomzata, formátlanná válnak a végtagjai, csökken az izzadási képessége, ami később nagyon veszélyes lehet.

    A fájdalom elmaradása miatt a beteg nem tulajdonít elég nagy jelentőséget fekélyessé váló diabéteszes lábának, így gyakran csak későn fordul orvoshoz. Ráadásul sok esetben a beteg azt sem tudja magáról, hogy cukorbeteg, így fájó lábánál sokszor érszűkületre gondolnak.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A diabéteszes neuropátia

    A (poli)neuropátia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez - pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz - társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek).

    A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

    A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom) következtében alakulnak ki.

    Cukorbetegség és érszűkület - Megsokszorozza az amputáció veszélyét

    Magyarországon évente mintegy négyezer lábamputációra kerül sor a felnőtt lakosság körében az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek egy nagy része megelőzhető lenne. Az érszűkület és a cukorbetegség együttes előfordulása ráadásul sokszorosára növeli a végtagok elvesztésének kockázatát – hívta fel a figyelmet Dr. Szeberin Zoltán.

    Új, pontosabb érszűkület-vizsgálat

    Az eddigieknél pontosabban tudják diagnosztizálni az alsó végtagi érszűkületet a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A most beszerzett korszerű készülék segítségével minden cukorbetegnél térítésmentesen végzik el a vizsgálatot.

    Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

    A cukorbetegség nem csupán az általános egészségre jelenthet veszélyt, hanem a beteg lábára is: akár egy apró vágásnak is végzetes következményei lehetnek. Miért kell jobban odafigyelni egy diabéteszes betegnek a lábápolásra? Hogyan kezelhető a már kialakult seb?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.