• Változnak a finanszírozási szabályok

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kormány módosította a fogászati ellátás finanszírozásával kapcsolatos szabályokat, de más területeken is lesznek változások - derült ki a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

    Az Egészségügyi Minisztérium a közelmúltban vizsgálta felül a tárcát érintő rendeleteket. A módosításokról még múlt héten döntött a kormány, ezek között az ellátásra vonatkozó egyszerűsítések, könnyítések is vannak. Eltörlik például a teljesítmény volumen-korlátot például azon újszülöttek ellátásánál, akiknél nem várhatóak komplikációk.

    Hirdetések
     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fogászat finanszírozásában június elsejétől vezették be az úgynevezett minimum időket. Utóbbiakat szakemberek határozták meg ugyan, de többen is jelezték, hogy gond van azokkal, újra kellene gondolni a rendszert. Panaszkodtak a szűrésekre is, konkrétan arra, hogy az iskolákban nem tudják elvégezni ezeket a vizsgálatokat.

    Módosították ezért az ide vonatkozó jogszabályt. Eszerint a fogászati szűréseknél az ellátáshoz meghatározott minimum időket nem összeadják, ha egy betegnél többféle beavatkozásra van szükség, hanem a leghosszabb minimumidejű szolgáltatást veszik figyelembe az elszámolásnál.

    Ha egy praxisnál rezidenst vagy rezidenseket alkalmaznak, akkor a napi rendelési időt 50 százalékkal kiegészítik, és ennek alapján történik majd az elszámolás. Legfeljebb 2 rezidenst lehet alkalmazni, így a rendelési idő legfeljebb kétszeresére növelhető az elszámolás szempontjából.

    A finanszírozásról szóló kormányrendelet módosítása december elsejétől lép életbe.

    Tizenhat új központ épülne

    A kormány múlt héten meghallgatta a kistérségi járóbeteg-ellátó központok és kórházak, klinikák fejlesztéséről szóló jelentést is. A tervek szerint uniós pénzből 16 új ellátó központot építenek a kistérségekben 2010-ig. A 16 nyertesből 9-cel már szerződést kötöttek, és a többi megállapodás is folyamatban van. Egy másik pályázaton 7 kórház nyert támogatást ahhoz, hogy az intézményen belül járóbeteg-ellátó rendelőt alakítsanak ki - itt 5 kórházzal kötötték már meg a szerződést.

    A többi megállapodás azért hiányzik, mert van olyan pályázó, amelytől kiegészítő dokumentumokat kértek. Mások a pályázatban vállalt garanciát nem tudják egyelőre biztosítani. Ha a kért papírokat megküldik, a héten megköthetik a hiányzó szerződéseket - mondta az egészségügyi miniszter.

    1583 regisztrált HIV-fertőzött van hazánkban

    Székely Tamás beszélt arról is, hogy december elsején van az AIDS Világnapja. Itthon 1985 óta figyelik ezt AIDS-betegeket, azóta 1583 fertőzöttet regisztráltak. Idén szeptember 30-ig 98 AIDS-est szűrtek ki a vizsgálatokon, nagyjából annyit, mint tavaly - akkor egész évben 112 beteget találtak a szűréseken.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Fogorvostan-hallgatók: hatással vagyunk a páciensekre

    Fülöp Zsanett, végzős fogorvostan-hallgató a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A hallgató államvizsga előtt áll, és a folytatáson gondolkodik, ha minden igaz, a szájsebészet felé veszi az irányt.

    Mikor érdemes megfontolni a barázdazárást?

    A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. A barázdazárással a fogak barázdáit és gödröcskéit elzárják a szájüregtől, azaz az eljárás a fogszuvasodás megelőzésére szolgál, a fog kímélését tartja szem előtt.

    A fémmentes fogpótlások előnyei

    Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a fémmentes pótlások.

    Vannak már azonnal terhelhető fogimplantátum-megoldások

    A fogpótlásoknál az implantátumbeültetésnek számos előnye van. Sajátfog-érzetet ad és természetesebb a használata. De a beültetésében is vannak már újítások. Ha megfelelő a csontállomány, akkor metszés nélkül, apró furaton keresztül beültethető az implantátum, így gyorsabb a gyógyulás, és az elkészült fogsor behelyezése után már azonnal terhelhető is.

    Több mint TestŐr előzetes

    A fogpótlás a legtöbb embert lelkileg is megviseli, csorbul az önbizalom, az emberi kapcsolatokban visszahúzódóvá válik a páciens. Vannak már olyan implantálási lehetőségek, amikor nem szükséges az íny felvágása és varrása. Ezzel nemcsak a fájdalom, hanem a lelki problémák is minimalizálhatóak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.