• Kevesebb a rákos beteg az Egyesült Államokban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Csökkent a rákos betegségek előfordulása, és kevesebben haltak meg rákban az Egyesült Államokban. Az országos rákjelentés szerint 1998 óta először tapasztalni csökkenő tendenciát.

    A szakértők főleg arra hívják fel a figyelmet, hogy kevesebb lett az új diagnosztizált rákos eset. Az 1998-2005-ös időszakban 0,8 százalékkal esett az új megbetegedések száma a férfiakat és a nőket együtt számolva. A rák miatti halálozási arány pedig 1,8 százalékkal csökkent a 2002-2005-ös években.

    Hirdetések

    Ezt annak lehet betudni, hogy a férfiak körében kevesebb volt a három leggyakoribb rákos megbetegedés: a tüdőrák, a vastagbél- illetve végbélrák és a prosztatarák.

    A nőknél a három leggyakoribb rákból kettő ritkább lett: az mellrák és a vastagbél- illetve végbélrák. A tüdőrák gyakorisága a nőknél szinten maradt.

    Kaliforniában csökkent a leginkább

    A jelentés kiemeli, hogy a csökkenő tendenciák mögött az áll, hogy megmutatkoznak a megelőzés, a korai felismerés és kezelés eredményei.

    A kedvező országos adatok mögött azonban nagy helyi eltérések húzódnak meg. Kalifornia államban például 2005-ben a férfiak tüdőrákos halálozási aránya csaknem kétszer nagyobb mértékben csökkent, mint sok közép-nyugati és déli államban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A nőknél a tüdőrák előfordulása 1996 és 2005 között 13 államban nőtt, és csak háromban csökkent.

    Abban a 13 államban, amelyben nőtt a nőknél a tüdőrák előfordulása, magasabb a felnőtt nők körében a dohányosok aránya, alacsonyabb a cigaretta forgalmi adója, és a dohánytermelés jelentős szerepet játszik a helyi gazdaságban.

    A rákjelentés december 2-án jelenik meg az amerikai országos rákintézet közlönyében.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Hat halálos veszély a férfiakra nézve

    A halálozási listákat vezető betegségekben elhunytak között mindig nagyobb a férfiak aránya, mint a nőké, egyetlen kivételt az Alzheimer-kór képez, melynek kialakulásához a legtöbb férfi nem él elég sokáig.

    A szűrővizsgálatok fontosságáról nem lehet eleget beszélni!

    Magyarországon még mindig kevesen járnak szűrővizsgálatokra, pedig jó néhány betegség, például a vastagbélrák és a tüdőrák, amik vezető halálokok az országban, megelőzhetőek, csökkenthetőek lehetnének a rizikócsoportok rendszeres szűrésével.

    Mi is az az EGFR mutáció? - Célzott terápiával a daganatos betegségek ellen

    Modern világunkban egyre nagyobb problémát jelent a krónikus betegségben szenvedők magas halálozási aránya, akik között a daganatos betegek kiemelten veszélyeztetettek.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több, mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Mozgással a prosztata- és vastagbélrák ellen

    Ha csökkenteni szeretné a prosztatarák kialakulásának esélyét, itt az ideje, hogy elkezdjen mozogni. Egy tanulmány szerint, mely az Archives of Internal Medicine című újságban jelent meg, az erőteljes mozgás segít lelassítani a prosztatarák kifejlődését az idősebb férfiaknál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.