• Munkanélküliekből ápolók

    Szerző:
    WEBBeteg

    Munkanélkülieket segítene a kormány, annyira kevés az ápoló. A közmunkaprogramban segédápolóként foglalkoztatnák őket, szerintük így a szakápolóknak több idejük maradna az érdemi munkára.

    A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint jó az ötlet, de azt is mondják, hogy az igazi problémát, a szakápolók hiányát ez nem oldaná meg.

    A budapesti Szent Imre Kórházban legalább 12 szakápoló hiányzik. A jelenség országos.

    Hirdetések

    „Olyan 8 ezer körül mozog azoknak a dolgozóknak a száma, akik az egészségügyi ágazatból hiányoznak, de egyre inkább lehet látni, hogy az ápolás, a szakápolás területéről egyre többen hiányoznak” – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

    Az egészségügyi miniszter munkanélküliekre bízná a könnyebb ápolói feladatokat. A Szent Imre Kórházban az ágyat is szakápolók vetik be, pedig ahhoz nem kell szakképzettség. A kórház ápolási igazgatója szerint is van néhány olyan munka, amelyet egy gyorstalpalót végzett segédápoló is elláthat.

    „Ágyazásra gondolok, éjjeli szekrény rendbetételére, tehát olyanokra, amelyek nem igazán kell, hogy szakképzett feladat legyen” – mondta Záray Gyuláné, a Szent Imre Kórház ápolási igazgatója.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azonban a közmunkások bevonásával sem kerülne több szakápoló az egészségügybe. Évente ezren mennek nyugdíjba, de csak 150-200-an végeznek a főiskolán, ráadásul sokan közülük is inkább külföldre mennek.

    Az Egészségügyi Minisztériumnál vasárnap nem kívántak szóban nyilatkozni. Azt mondták azért, mert később a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal tartanak közösen egy sajtótájékoztatót. Azt, hogy mikor kezdődhet el a munkanélküliek képzése, egyelőre nem tudták megmondani.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ócsai Gabriella: Sherlock Holmes vagyok a Kenézyben

    Negyven év szolgálati idővel hivatalosan jövőre megy nyugdíjba Ócsai Gabriella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére, aki mint mesélte: az infektológián kívül az infekciókontroll a legnagyobb terület, amelyet felügyel.

    Az ápolók egyetemi képzése megoldást jelenthet a szakemberhiányra

    A diplomás ápolók mesterfokú (MSc) képzése megoldást jelenthet az egészségügyben tapasztalható szakemberhiányra, a szakápolói kompetenciák kiterjesztésével javulhat a betegellátás - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

    Az ápolók ott vannak életünk kezdetén és az elmúlás pillanatában

    Közel négyezer ápoló hiányzik az egészségügyi intézményekből, a teljes létszám mintegy 100 ezer fő. Fontos az ápolók munkájának elismerése anyagilag is, hiszen ha tíz százalékkal emelkedne a képzett ápolók száma, hét százalékkal csökkenne a halálozási ráta.

    Lelki egészségközpont jön létre Hatvanban

    Ápolásszakmai napot rendezett a hatvani kórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei szervezete, valamint Magyar Ápolási Egyesület a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban. Közel kétszázan gyűltek össze a továbbképzési napra, amely a lelki folyamatok kezeléséről szóló előadások mellett akkreditációs pontszerzésre is lehetőséget biztosított az ápoló szakdolgozók számára.

    Az ápolók példát mutatnak törődésből

    Az ápolók munkájukkal mindenkinek példát mutatnak törődésből - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar ápolók napja alkalmából tartott budapesti ünnepségen.

    Kevesebb ápolónő - nagyobb halálozási arány

    Ha a betegek számához képest csökken a megfelelően képzett ápolónők létszáma, vagy bármilyen okból romlik az ápolás minősége, az mérhetően megnöveli a halálozást az érintett betegosztályon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.