• Székely: szemléletváltás az egészségügyben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 62,8 milliárd forintot különítettek el a népegészségügyi célok támogatására 2007 és 2013 között. Ezek többek között az egészségi állapot javítását, az egészséges életmód elterjesztését, a betegségek okozta halálozások csökkentését, illetve az intézményrendszer fejlesztését tűzték ki célul.

    Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője az öt éves népegészségügyi program alkalmából rendezett parlamenti nyílt napon előadásában emlékeztetett arra, hogy a magyarok egészségi állapota nem túl bíztató képet mutat, hisz a férfiak 41, a nők 26 százaléka dohányzik, a felnőtt lakosság 33 százaléka túlsúlyos, 20 százaléka pedig elhízott. Az emberek kevesebb mint 10 százaléka mozog, illetve sportol heti rendszerességgel, és a nők 3, a férfiak 18 százaléka "nagyivó" - tette hozzá.

    Hirdetések

    A 2003-ban indult országos Népegészségügyi Program célja, hogy 2013-ra legyen három évvel hosszabb a születéskor várható élettartam mindkét nem esetében. Ezt a többi között a "Közös kincsünk a gyermek" - Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program, a Nemzeti Rákellenes Program, valamint a Szív- és Érrendszeri Betegségek Megelőzésének és Gyógyításának Nemzeti Programja segítségével szeretnék elérni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A miniszter hangsúlyozta, az egészségügy területén szemléletváltásra van szükség, el kell érni, hogy az egyén számára legyen érték az egészség. Az egészségmagatartást befolyásoló programok támogatására 2008 és 2010 között 18 milliárd forint áll rendelkezésre az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, ebből a leghátrányosabb helyzetű kistérségek 4 milliárdot kapnak. A betegek tájékozottságának növelésére és a Dr. Info megújítására 1,6 milliárd forintot különítettek el a teljes összegből - fűzte hozzá Székely Tamás.

    Az egészségügyi miniszter megismételte, a kiemelt célok közé tartozik az egészséges életmód népszerűsítése, illetve a szenvedélybetegségek megelőzése. A dohányzás visszaszorítása szintén a prioritások közé tartozik; ha a pártok egyetértésre jutnak a nemdohányzók védelmében tervezett törvénymódosításról, a kormány támogatni fogja a javaslatot - szögezte le.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Dohányzás és asztma - Mi az összefüggés?

    Az asztma a légutak gyulladásos betegsége. Nem asztmás dohányosokban is gyakran alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, így érthető, hogy az asztmás betegek esetében a füstölgés káros hatásai hatványozottan érvényesülnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.