• Maga kérte a külső vizsgálatot az ÁEK főigazgatója

    Szerző:
    WEBBeteg

    Olyan kismamákat hallgat meg a napokban a katonai ügyészség, akik az Állami Egészségügyi Központban (ÁEK) szültek. Bazsó Péter, az ÁEK orvosigazgatója a Független Hírügynökségnek szerdán elmondta: a vizsgálatot a kórház főigazgatója maga kezdeményezte azután, hogy egy dolgozónak szemet szúrt, a szülészeten 5-10 ezer forintot kértek az epidurális érzéstelenítésért.

    Az orvosigazgató elmondta: az ÁEK dolgozója jelentette az intézmény vezetésének, hogy mit tapasztalt. Az ÁEK főigazgatója pedig a szokásos kórházi gyakorlattal szemben úgy döntött: nem belső vizsgálatot rendel el, hanem pártatlan hatósághoz fordul, a Budapesti Katonai Ügyészséghez. Azért hozzájuk, mert az ÁEK a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozik.

    Hirdetések

    A nyomozás körülbelül másfél hónapja indult - mondta kérdésre válaszolva az orvosigazgató. Bazsó Péter nyomatékosította: munkajogi következménye is lesz, ha a vizsgálat megállapítja, hogy a kórház alkalmazottja vagy alkalmazottjai valóban elkövették, amivel vádolják őket. Megválnak azoktól, akik hibáztak - tette hozzá.

    Az epidurálásért a kismamáktól pénzt kérő orvosok történetét először közlő Index hírportálnak az ügyészség megerősítette a nyomozás tényét, a Független Hírügynökség kérdéseire azonban nem válaszoltak. Ács Tibor szóvivő csak annyit mondott: csütörtökön tájékoztatják a részletekről - és egy másik nagyobb, a katonai ügyészséghez tartozó ügy részleteiről is - a nyilvánosságot.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Medencevégű fekvés és magzatfordítás

    Közvetlenül születés előtt a legtöbb baba fejjel lefelé néző helyzetben van az anyaméhben. Előfordul azonban, hogy a fenék vagy a láb van a méhszájnál a születés előtt – az ilyen babákat hívják medencevégű fekvéses (köznyelvben farfekvéses) babának, vagy ebben az esetben beszélünk medencevégű fekvéses szülésről.

    A Sheehan-szindróma tünetei és kezelése

    Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmester kilép, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan-szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    Két évet is kaphatnak a pénzt kérő orvosok

    Az elmúlt körülbelül egy teljes évben vizsgálják majd a katonai ügyészek, hogy mennyi kismamától kértek pénzt az Állami Egészségügyi Központban a szülés előtti epidurális érzéstelenítésért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.