• Egymilliárdnyi hamis gyógyszert foglaltak le

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több mint hatmillió dollár (egymilliárd forint) értékben foglaltak le hamisított gyógyszereket a hatóságok Délkelet-Ázsiában. Az Interpol és az Egészségügyi Világszervezet együttműködésével végrehajtott akcióban 27 embert vettek őrizetbe.

    Az Interpol közlése szerint 16 millió pirula hamisított gyógyszert foglaltak le a szeptemberben végződött, öt hónapig tartott nyomozás alatt. Közel kétszáz rajtaütést és házkutatást hajtottak végre Kambodzsában, Kínában, Laoszban, Mianmarban (Burma), Sziongapúrban, Thaiföldön és Vietnámban.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hamisított gyógyszerek között antibiotikumok, malária és BC elleni készítmények, valamint HIV-gyógyszerek voltak. Az Interpol közlése szerint a hamis pirulák "komoly közegészségügyi kockázatot" jelentettek.

    Az Interpol és a WHO együttműködésével végrehajtott akció a nemzetközi rendőri szervezet szerint mintául szolgál majd az egész világot behálózó bűncselekmények elleni küzdelemhez. Az akció eredményeit hétfőn mutatták be egy, a hamisított gyógyszerekről szóló nemzetközi rendőri konferencián.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Sajátos elmeállapottá nyilvánították a videojáték-függőséget

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 11. alkalommal adta ki a betegségek nemzetközi osztályozásának (ICD) listáját, ebben először vette fel a mentális zavarok listájára a videojáték-függőséget mint sajátos elmeállapotot.

    Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

    Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Nem mindig az antibiotikum a megfelelő gyógymód

    A visszatérő felfázásos betegségeknél sokszor alkalmazták régen az antibiotikum kúrát, pedig szelídebb gyógymóddal is eredményeket lehet elérni. Az antibiotikum nemcsak a rossz baktériumokat pusztítja el, de a jó baktériumokat is, amiknek hiánya komoly problémákat okozhat.

    Megváltoznak a gyógyszerdobozok, mutatjuk, miért

    Jövőre két biztonsági elemmel is találkozhatunk a gyógyszeres dobozokon. Az uniós cél: megakadályozni a hamis készítmények forgalomba kerülését. Ehhez évente 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik egy átfogó adatbázisban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.