• Tovább terjed a szalmonella Vas megyében

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre több a szalmonellás beteg Vas megyében. Az egyik szombathelyi általános iskola után valószínűleg a táplánszentkereszti idősek otthonában is emiatt betegedtek meg a lakók.

    A járvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el az otthonban. A lakók közül eddig 35-en fertőződtek meg, 14-en kórházba kerültek hányás, hasmenés, láz miatt - tájékoztatta hétfőn a Független Hírügynökséget Schneider Ferenc, a Markusovszky Kórház fertőző osztályának főorvosa. A betegek infúziót kapnak, az állapotuk kielégítő.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Brenner János Általános Iskolából már 85-en hiányoznak. Ott egészen biztosan szalmonella fertőzött, ugyanis a kórokozó baktériumot már több székletmintából is kimutatták. A diákok közül ketten kerültek kórházba, ők valószínűleg még hétfőn hazamehetnek.

    Az általános iskolának és az idősek otthonának különböző helyen főznek, ezért valószínű, hogy nem a konyhákban, hanem valamelyik nyersanyagban volt a kórokozó. A tisztiorvosi szolgálat mellett a Vas Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás is vizsgálódik, de eddig nem találtak gyanús élelmiszert. A szakemberek tovább keresik a megbetegedések okát.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    A szalmonella okozta hasmenés

    A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Múlófélben van a szalmonellajárvány Székesfehérváron

    Nagy mértékben csökkent a székesfehérvári szalmonellás fertőzésben megbetegedettek száma. A járványban eddig 204-en betegedtek meg szeptember 8-ától, ám csütörtökön már csak mindössze egy beteg szorult kórházi ellátásra.

    Meddig maradnak életben a baktériumok? - Higiénia a konyhában

    Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel érintkezve, azonnal fertőznek is.

    Nyári veszélyek - Félig sült ételek

    Akár rémálommá is válhat egy kellemes, nyáresti piknik, ha a nem kellően átsütött hússal, vagy éppen a nem megfelelően elmosogatott evőeszközzel, olyan baktériumok kerülnek a szervezetbe, amik – a kellemetlen tüneteken túl – komoly bajt is okozhatnak. A nyár az ételmérgezések időszaka is. Szakértővel beszélgettünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.