• Mit várunk el a gyógyszergyártó cégektől?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A lakosság többsége elsősorban a gyógyszerek ára és minősége alapján ítéli meg a gyárak szerepét, ám a 36 év alatti korosztály tagjai átlag fölötti arányban gondolják úgy, hogy az egészségmegőrzés támogatása is a gyógyszergyártóktól elvárható gyakorlat - derült ki a webbeteg.hu és a Szinapszis Kft. kutatásából.

    „Kérem, nevezze meg a három legfontosabb dolgot, amit Ön elvár egy gyógyszergyártótól! Kérjük, hogy ne csak a gyógyszerekre gondoljon, hanem minden egyéb, a céget megítélő tényezőre!” - erre a kérdésre a válaszadók legnagyobb része (többségükben alacsony jövedelmű, krónikus betegségben szenvedő idősek) a kedvező árat (39 százalék) és a készítmény hatékonyságát (36 százalék) emelte ki.

    Hirdetések

    Közel minden negyedik lakos (24 százalék) legfőbb elvárása a jó mellékhatásprofil, míg 19 százalékuk a készítmény megbízhatóságát, 16 százalékuk pedig a részletes, jól érthető betegtájékoztatást tartja kiemelkedően fontosnak.

    A gyógyszergyártók megítélésében a szponzorációs, támogató tevékenység összességében a lakosság 12 százalékának nagyon, 39 százalékuknak többnyire fontos, 13 százalékánál pedig alapkövetelmény. Magas, 27 (az 55 év felettieknél 40) százalék ugyanakkor azok aránya, akik azon a véleményen vannak, hogy a támogatásra szánt pénzt sokkal inkább a gyógyszerek árának csökkentésére kellene fordítani.

    Megjelenő egészségtudatosság?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatás során megkérdeztük azt is, milyen egyéb célokat kellene a gyógyszergyáraknak támogatnia. A kérdésre néhány kivételtől eltekintve szinte minden válaszadó az ingyenes szűrővizsgálatok szervezését (98 százalék), az egészségügyi ellátórendszer (93 százalék) és egyéb, egészségügyi oktatási programok támogatását (94 százalék) jelölte meg első vagy második helyen.

    A lakosság ennél kisebb része jelölt meg olyan célokat, mint a szociális ügyek, a tömegsportok, a versenysportok, a nem gyógyszeripari tudományos kutatások, illetve a művészetek és kultúra támogatása.

    Életkor szerinti bontások alapján azonban érdekes különbségek figyelhetőek meg a preferált célok tekintetében: míg ugyanis a 45 év felettiek az általános közfeladatok (oktatás, szociális rendszer, egészségügyi ellátórendszer, kultúra és sport) szponzorálását is előtérbe helyezik, addig a 36 év alattiak körében az egészségmegőrzéshez kapcsolódó szabadtéri programok támogatását említették átlag fölötti arányban. Elemzők szerint ez annak a (még egyelőre gyenge) jele, hogy a magyar társadalomban megjelent az igény a tudatos egészségmegőrzésre.

     

    Mit várunk el a gyógyszergyártó cégektől?
    Ön szerint milyen típusú célokat kellene a gyógyszercégeknek elsősorban támogatni? Mely célok azok, amiket még ezeken felül felvállalhatnának?

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Nehéz a rohanó életvitelt összeegyeztetni az egészséges táplálkozással, de nem lehetetlen

    A nagyvárosi élet velejárója, hogy sokan nem tudnak otthon ebédelni. Ilyenkor nehéz megoldani az egészséges táplálkozást, pedig ez az egészségmegőrzés alapja. De az ételrendelés ma már nem csak a menzaszintű ételeket jelenti, sőt vannak olyan helyek, ahol a szénhidrátcsökkentett diétától a fehérjedús diétán át cukormentes ételek is választhatók.

    Táplálkozási trendek 2018-ban

    A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

    Betegséget okoz a túlhajszolt életmód

    A nagyvárosi élet sokszor kéz a kézben jár a stresszes életmóddal. A stressz viszont nem csak az idegeket veszi igénybe. Sejtszinten befolyásolja az egész szervezet működését. Épp ezért nagyon fontos időt szánni a pihenésre, arra, hogy a megszokott környezetből kiszakadva - például egy nyugodt vidéki környezetben - feltöltődjön a test és a szellem. Az egészségmegőrzésben ennek kulcsfontosságú szerepe van.

    A civilizációs betegségek elkerülésére is léteznek praktikák

    Felgyorsult a világ, a rohanó életmóddal se mozogni, se helyesen táplálkozni nincs idejük az embereknek. Pedig sokszor ilyen apró dolgokon múlik az egészség megtartása. Sokan csak a betegség megjelenésekor kapnak észbe, de ilyenkor is fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk.

    A civilizációs betegségek elkerülésére is léteznek praktikák

    Felgyorsult a világ, a rohanó életmóddal se mozogni, se helyesen táplálkozni nincs idejük az embereknek. Pedig sokszor ilyen apró dolgokon múlik az egészség megtartása. Sokan csak a betegség megjelenésekor kapnak észbe, de ilyenkor is fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk.

    Az egészséges életmódra is figyelmeztethet egy okostelefon!

    Manapság már szinte mindenre van applikáció, így számos hasznos segítséget adhat egy okostelefon, akár még az egészségmegőrzés területén is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.