• Kékben a diabétesz ellen - Diabétesz Világnap

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ország orvosi egyetemeinek hallgatói ismert személyiségekkel az ország négy nagyvárosában (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs) élőláncból formálták meg a Diabétesz Világnap szimbólumát, a kék kört.

    "Szűréssel a cukorbetegség ellen" címmel indított kampányt a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) november 14-én, Frederick Banting, az inzulin felfedezőjének születésnapján, a Diabétesz Világnapján.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kampány szimbóluma a kék kör, életet, egészséget és egyszerűséget jelent. Az Egyesült Nemzetek Szövetségének támogatását a kék szín hangsúlyozza. A rendezvény célja, hogy az emberek ráébredjenek, fontos az egészségük megőrzése, a betegek pedig megfelelően kezeltessék magukat - magyarázta Papp Kinga a kampány kommunikációs vezetője.

    A Szabadság-szobor is kék fénybe öltözött - Fotó: Németh Ványi Klári
    Kék fényben a Szabadság-szobor

    A cukorbaj kezdetben tünetmentes

    A SOTE hallgatói a Semmelweis Egyetem Főépületében megelőzési tanácsadással, vércukorszint-, vérnyomás- és testzsírszázalék-méréssel várták az érdeklődőket.

    A programban részt vevő orvostanhallgatók szerint a cukorbetegség esetében rendkívül fontos a megelőzés, mert kialakulása után nem gyógyítható, kizárólag kezelhető.

    A betegek jelentős része, a 2-es típusú cukorbetegséghez tartozik, melynek nincsenek látható és fájdalmas tünetei, így akár 10-15 évig is észrevétlen maradhat, később már súlyos szövődményekkel együtt - például rohamos látásromlás - jelentkezik.

    Már az óvodában el kell kezdeni a prevenciót

    Győrfi Tünde cukorbetegek számára tart oktatást egészséges életmódról, helyes táplálkozásról. Tapasztalatai azt igazolják, hogy a gyermekek már az óvodában egészségtelenül étkeznek. Az iskolai büfék később csak tovább rontják kondíciójukat.

    A szakember szerint különösen veszélyeztetettek a túlsúllyal és a magas vérnyomással élők, ugyanakkor a diabétesz kialakulása egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással elkerülhető.

    Pély Barna: az egyik legfontosabb dolog az egészség

    Budapesten déliben került sor a nemzetközi jelkép megalkotására. A SOTE hallgatói Pély Barna vezetésével, kék lufikkal kezükben a Természettudományi Múzeum előtti zöld részen hívták fel a magyar társadalom figyelmét a cukorbetegség veszélyeire.

    Pély Barna - Fotó: Németh Ványi Klári
    Pély Barna szerint a figyelemfelhívás
    nemcsak az egészségügyi dolgozók feladata 

    A Megasztár volt zsűritagja a WEBBetegnek elmondta: - Két éve komoly mozgásszervi betegségben szenvedek. Porckorongsérvem kapcsán tudatosult bennem, milyen fontos az egészség és milyen borzasztó dolog elveszíteni.

    - A cukorbetegséget súlyos következményekkel jár - folytatta az énekes. Veszélyességére fel kell hívni a környezetünkben élők figyelmét. Ez nem csak az egészségügyi dolgozók feladata.

    (WEBBeteg - Németh Ványi Klári)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Lehet 1-es típusú cukorbeteg felnőttként is

    Az 1-es típus cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabetes-nek is hívják, ám az elnevezés megtévesztő, ugyanis felnőttként is ugyanúgy diagnosztizálásra kerülhet. Hogy milyen tünetek utalhatnak rá, és hogy miként lehet kezelni, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást.

    Hogyan függ össze a túlsúly a vérnyomással, vérzsírszinttel és cukorbetegséggel?

    A túlsúly, mint probléma, ritkán jár egyedül. Aki túl sok kalóriát visz be és nem mozog, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni. A metabolikus-szindrómáról és a kilépés lehetőségeiről beszél dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.