• Kevesebbet kell várni a műtétekre

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legtöbb, nem sürgős egészségügyi beavatkozás esetében szeptemberben csökkent a várakozási idő: így például hamarabb végzik el a mandula-, a prosztata-, a szürkehályog-, a térdprotézisműtéteket - többek között ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet pénteken közzétett összesítéséből.

    Bár augusztushoz képest átlagosan 20 nappal kevesebb a gerincstabilizáló operáció várakozási ideje, így is itt a leghosszabb, csaknem 1 év.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legnagyobb csökkenés a csípő- és térdprotézisműtéteknél volt: előzőnél 2 hónappal, utóbbinál 1 hónappal kevesebbet kell várni. Igaz így is mindkét beavatkozásnál még mindig 5 hónap a várakozási idő.

    Mandulaműtétre 2 hetet, szürkehályog műtétre 47 napot, prosztata operációra egy hetet kell várni. Az átlagos várakozási idő az epekő műtéteknél, az elektrofiziológiai vizsgálatnál és a PTCA - Coronaria beültetésnél nőtt, így 13, 20, illetve 34 napot kell várni az egyes beavatkozásokra.

    A felügyelet az összesítést 89 intézmény adatai alapján készítette. Ezekből az is megállapítható, hogy szeptember végén 15.209 beteg várt a várólistákon, közülük 8487-en 8 hétnél is régebben kerültek föl.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Izomerő- és izomtömegvesztés mozgásszervi műtétek után

    Az egészséges felnőttek megfelelő táplálkozás és közepes fizikai aktivitás mellett évekig, sőt évtizedekig is képesek megőrizni az izomtömegüket és izomerejüket. Köszönhető ez annak az egyensúlyi folyamatnak, mely során a szervezet naponta lebontja és vissza is építi az izomszövetének egy részét (kb. 75 g).

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Gyógyító eszközök a testben - Tények és tévhitek az implantátumokról

    Nagyon magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük azoknak a tárgyaknak, amelyek funkciója a csontok sérüléseinek, kopásainak orvoslása. A szervezetbe gyógyítási céllal beépített eszközök alapanyagát, méretét, rögzítési technológiáját számtalan szempont figyelembe vételével kell kialakítani.

    Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

    Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly panaszai. Hosszú a várakozás bizonyos szakrendelésekre, több hét, sőt, hónapok múlva kaphat csak időpontot a beteg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.