• Változik a gyed forrása, az összeg marad

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kiesnek a nők a munkából, nincs az a munkakör, ahová több év kihagyás után visszatérhetnének, és a költségvetésnek is hatalmas kiadást jelent a gyermekgondozási díj (gyed) - ezzel indokolja a Nemzetközi Gazdasági és Fejlesztési Szervezet (OECD) a gyerekgondozási időszak csökkentéséről szóló javaslatát.

    Az OECD a harmadik gyermek után járó adókedvezményt is megszüntetné, az így felszabaduló pénzt pedig gyermekgondozásra költetné.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egyik országos napilap úgy tudja, hogy a kormány kész lenne hasonló lépéseket tenni. A cél az, hogy a kismamák minél előbb visszamenjenek dolgozni, ezért folyamatosan fejlesztik a bölcsődéket és óvodákat.

    Kapitány Balázs, a Népességtudományi Kutató Intézet kutatója is támogatja, hogy minden anya visszamenjen dolgozni, de szerinte nem biztos, hogy a bölcsődei helyek számának bővítése a legjobb megoldás. Az ellátás nagyon drága ugyanis, becslése szerint egy hely egy évben 1,1 millió forintba, egy új kialakítása pedig 3-4 millióba is kerülhet.

    A gyed összege egyébként 2009-ben sem változik. A különbség csupán az lesz, hogy teljes egészében a Egészségbiztosítási Alapból fizetik majd ezt a díjat. Idén a gyed forrásainak felét a központi költségvetés még megtéríti az alapnak.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Betegségek, amelyekre adókedvezmény igényelhető

    Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy betegségük miatt őket is megilletné az adókedvezmény. Tekintse meg, hogy ki és milyen feltételekkel igényelheti.

    Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információk!

    A személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkező törvény szerint az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos magánszemélyeket, a cukorbetegek is ebbe a kategóriába tartoznak.

    Az olimpiára kiutazók készüljenek fel egészségük védelmére

    Főként emésztőrendszeri betegségek, valamint a szúnyogokkal terjedő fertőzések veszélyeztetik azok egészségét, akik a riói olimpiára utaznak, Brazíliában ugyanis mások a higiéniai és az éghajlati viszonyok, mint Európában - hívta fel a figyelmet Dánielisz Ágnes az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

    Bábolnán adókedvezményt kapnak a szűrővizsgálatokon résztvevők

    Bábolnán a jövőben nem kell megfizetniük a kommunális adót mindazoknak, akik évente igazoltan részt vesznek tüdőszűrésen, méhnyakrákszűrésen, illetve vastagbélrákszűrésen.

    Kismamáknak járó jövedelempótlék: mire figyeljünk?

    Április elején januárig visszamenőlegesen, egy összegben, a márciusi ellátással együtt kapják meg a jövedelempótlékot mindazok a terhességi-gyermekágyi segélyben és gyermekgondozási díjban részesülő kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése. A nyilatkozatot legkésőbb május 31-ig kell elküldeni a folyósító szervhez.

    Változnának a gyes, gyed és a táppénz szabályai

    A táppénz mértékének csökkentése, a gyes és gyed módosítása - egyebek mellett ilyen tervek szerepelnek abban a politikai nyilatkozatban, amelyet Bajnai Gordon kormányfő-jelölt az MSZP és az SZDSZ parlamenti frakcióinak ad át aláírásra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.