• A TB-mentők csalódottak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Csalódottan vették tudomásul a TB-mentő népszavazást kezdeményezők az Alkotmánybíróság (AB) elutasító döntését, amellyel nem értenek egyet - hangzott el a félmillió aláírást összegyűjtő szervezetek keddi közös sajtótájékoztatóján.

    A Magyar Orvosi Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem múlt el az egészségbiztosítás piaci alapúvá tételének és a több-biztosítós modell bevezetésének veszélye.

    Hirdetések

    A kormány meghátrált a soha nem látott szakszervezeti és társadalmi összefogás láttán, ezért levette napirendről az egészségbiztosítás privatizálását - mondta a LIGA Szakszervezetek elnöke. Gaskó István szerint azonban az egészségügy és az egészségbiztosítás reformja még mindig várat magára. Az Alkotmánybíróság saját döntésével került szembe, hiszen korábban hitelesítette az aláírási íveket - tette hozzá. Gaskó István szerint hétfői határozat "kiüresítette" a népszavazás intézményét.

    Miért okoznak a különböző betegségek nehezített légzést?

   • Új egészségbiztosítási javaslatot kell kidolgozni
   • Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt
   • Elkészült az egészségbiztosítás legújabb koncepciója
   • Jövő héten döntenek az egészségbiztosítási törvényről
   • Miről is szól az egészségbiztosítási reform?
   • Napokon belül kormány előtt az új egészségbiztosítási koncepció
   • Sólyom aláírta az egészségbiztosítási törvényt
   • A Magyar Orvosi Kamara elnöke a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy nem múlt el az egészségbiztosítás piaci alapúvá tételének és a több-biztosítós modell bevezetésének veszélye. Éger István sérelmezte, hogy nem hozták nyilvánosságra az IMF-fel kötött hitel-megállapodás feltételeit. A kamara elnöke szerint megalapozott az a félelem, hogy további leépítések várhatók az oktatásban és az egészségügyben egyaránt.

    Az Alkotmánybíróság hétfőn döntött úgy, hogy nem lehet népszavazást tartani a több-biztosítós egészségügyi modellről. A taláros testület így megsemmisítette azt a korábbi határozatot, amellyel az Országgyűlés elrendelte a népszavazást erről a kérdésről.

    Az AB úgy ítélte meg, hogy az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény elfogadásával, majd hatályon kívül helyezésével a kérdés érdemi tartalma, és ezzel együtt a népszavazási kezdeményezésnek a választópolgárok által támogatott célja megváltozott.

    A taláros testület kiemelte: a törvény hatályon kívül helyezése az egészségbiztosítási rendszer átalakítására irányuló folyamatot megállította. Ezt követően az egészségbiztosítási rendszer üzleti alapú átalakítására irányuló kormányzati törvényhozási szándék nem fogalmazódott meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Kibővítik a tb-finanszírozott lombikprogram-eljárásokat

    Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Mivel javítható a szűrési hajlandóság?

    Jövőre a cégek adómentes juttatásként adhatnak szűrővizsgálatokra szóló beutalót a dolgozóiknak. Kérdés, hogy mennyire fogják kihasználni az érintettek ezt a lehetőséget, mert köztudottan kevesen járnak alap vizsgálatokra. Amennyiben idejében felfedeznek egy-egy betegséget, a munkaadónak is hasznos, nem csak a munkavállalónak.

    Tüdőtranszplantáció - A tb minden szükséges beavatkozást támogat

    Évente 15-25 tüdőtranszplantációval számolnak Magyarországon, de nincs felső korlát, a társadalombiztosítás (tb) minden szükséges beavatkozást támogat - közölte az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

    Mégsem jönnek a gyógyszerautomaták?

    A gyógyszerautomaták üzemeltetését lehetővé tevő rendelet megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK). A testület szerint a készülékek nem felelnek meg a gyógyszerforgalmazás szabályainak.

    Nem alkotmányellenes a közgyógyellátási keret maximálása

    Az állami szociális ellátásnak olyan minimumot kell nyújtania, amely biztosítja az emberi méltósághoz való jogot - állapította meg az Alkotmánybíróság, hozzátéve: a létminimum alatt élők más támogatást is kapnak, ezeket együtt kell kezelni.

    Van recept az új vényre

    Bár az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vények adattartalmát szabályozó miniszteri rendeletet, az egészségbiztosító mégis bevezeti az új formátumú vonalkódos recepteket. Az alkotmánybírák szerint túl sok és felesleges a vényeken szereplő információ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.