• Óriási a hiány gyermekorvosokból

    Szerző:
    WEBBeteg

    A magyarországi gyerekek csupán 30 százaléka jut szükség esetén gyermekgyógyászatban is jártas orvoshoz. A kistelepüléseken többnyire felnőttorvosok pótolják a hiányt - írja a Magyar Nemzet.

    A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta, hogy a gyermekorvosi szakmát szerinte már csak a megszállottak választják, egyebek mellett, azért mert a fizetésük alig éri el a közalkalmazotti bér szintjét.

    Hirdetések

    A praktizáló gyermekorvosok átlagéletkora most 57 év, újabb generáció pedig nem áll mögöttük. Közben szakértők azt mondják, hogy a 2009-es költségvetés vesztese az egészségügy lesz, legalább is a büdzsé legújabb tervezete szerint.

    Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának szakértője azt nyilatkozta, hogy az ágazat finanszírozása reálértéken mindenképpen csökken a következő évben. A kormány az Egészségbiztosítási Alapból több tízmilliárd forintot nem közvetlenül a természetbeni egészségügyi szolgáltatásokra használna ugyanis, hanem például GYED-et fizetne ebből a keretből a tervek szerint.

    Feleannyi gyermekorvos képzését finanszírozza az állam, mint amennyire szükség lenne

    Feleannyi gyermekorvosi rezidens helyet finanszíroz az állam, mint amennyire szükség lenne - mondta Szabó László. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint a képzési nehézségeken kívül ennek az is az oka, hogy egyre népszerűtlenebb ez a szakma a fiatal orvosok körében. A beteg gyerekek szüleinek hálája és a paraszolvencia ugyanis korántsem akkora ezen a területen, mint azt a közvélemény gondolja.

    Szabó László szerint nem jó, hogy a körülbelül 30 százalék betöltetlen házi gyermekorvosi praxis miatt egyre több kistelepülésen a felnőtteket kezelő háziorvosok látják el a gyermekeket is. Egy magyar felmérés szerint ugyanis jobb ellátást kapnak azok a gyerekek, akiket gyermekorvos kezel. Az elnök példaként elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy a gyermekorvosok nem terhelték annyira a kis betegeket antibiotikummal, mint az általános háziorvosok, és sokkal gyakrabban írtak fel a gyerekeknek speciális, korszerű gyógyszereket és védőoltásokat is.

    Az elnök azt is elmondta: a magyar felmérésnek nemzetközi visszhangja lett, különösen Angliában és Hollandiában, ahol eddig egyáltalán nem volt házi gyermekorvosi hálózat Az angol gyermekorvosok társaságának vezetője el is mondta, hogy a magyar adatok alátámasztják, hogy esetleg Nagy Britanniában is szükség lenne egy ilyen hálózatra - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A házi gyermekorvosok átlagéletkora 57 év, de sok helyen 70 éves szakorvosok látják el a gyerekeket - mondta Szabó László. Ezen a helyzeten leginkább az segítene, ha megnövelnék a képzési helyek számát és külön házi gyermekorvosi rezidenshelyeket hoznának létre. Jelenleg ugyanis csak általános háziorvosi képzési lehetőség van, a gyermekorvosok pedig az 5 éves szakmai gyakorlat után nem szívesen mennek ki a klinikáról főleg kis településekre gyermek háziorvosnak - tette hozzá.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

    Éjjel-nappal hívható gyermekorvosi ügyelet

    A nap 24 órájában hívható a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermekorvosa. A telefon közvetlenül az orvosnál cseng ki. (x)

    Mennyire veszélyesek a lenyelt tárgyak?

    Gyermekeink sok csodára képesek, de ez nemcsak remek képességeikre vonatkozik, hanem találékonyságukra, ötletgazdagságukra is. Ezért találkozhatunk számos idegentesttel a kicsik szervezetében.

    A babázás nem gyerekjáték, ezért jó, ha kéznél van a segítség!

    "9 hónap biztosan elég lesz, hogy felkészüljek a kicsi érkezésére" - gondolják sokan, majd az egyre gömbölyödő pocak láttán a magabiztosságot felváltják a kételyek, a felgyülemlett kérdésekre pedig nem érkeznek megbízható válaszok. Ezentúl okkal kaphatja majd elő mobiltelefonját a segítségért kutatva, ugyanis az ingyenesen letölthető Babanapló alkalmazás lesz az elkövetkező hónapokban az egyik leghűségesebb tanácsadója.

    Kövérnek csúfolnak? Ne foglalkozz vele, majd kinövöd!

    Ha Ön szülőként hasonló mondatokkal nyugtatja gyermekét és saját magát, amikor a súlyproblémával szembesülnek, helytelenül cselekszik! Ezt támasztja alá az orvosi szakvélemény mellett a szülők döntő többségének álláspontja is − derül ki a Szinapszis Kft. friss kutatásából. Mit mutatnak a felmérések, mit mondanak a szakemberek és mit gondolnak a szülők a gyermekkori elhízásról?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.