• Tejivásra buzdítják európai iskolásokat

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Igyál tejet" elnevezéssel indított kampányt pénteken az Európai Bizottság. A cél az, hogy az iskolások figyelmét felhívják a tejivás fontosságára, illetve, hogy milyen uniós források állnak az intézmények rendelkezésére.

    Mariann Fischer Boel mezőgazdasági ügyekért felelős biztos azt mondta: "az Európai iskolatejprogram célja gyermekeink egészségének megőrzése - most és a jövőben egyaránt - azáltal, hogy segít az iskoláknak a tanulók tejtermékekkel történő ellátásában, a gyermekeknek pedig az egészséges étrend kialakításában és megőrzésében."

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Maga az Unió is hozzájárul az iskolák költségeihez. Ráadásul néhány hónapja bővült is a támogatható termékek köre. A lista tartalmazza a tejet és ízesített változatait (a laktózmentes tejitalokat is), a sajtok szélesebb palettáját (az alacsony zsírtartalmú sajtokkal együtt), valamint a joghurtokat és egyéb erjesztett tejtermékeket, mint például az írót és a kefirt. Az iskolák és óvodák a támogatással kapcsolatban a www.drinkitup.europa.eu internetes címen kaphatnak bővebb felvilágosítást.

    Az Európai Bizottság az iskolatejprogram mintájára egyébként nemrégiben javasolta egy olyan uniós program létrehozását, amelynek keretében az iskolás gyerekek ingyen kapnának gyümölcsöt és zöldséget. A terv végrehajtását még az Európai tanácsnak kell jóvá hagynia. A tervek szerint 2009-ben vezetnék be a programot az uniós országokban.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    Hogyan hat az egészségre a napi tej- és tejtermékfogyasztás?

    A tej és az abból készülő tejtermékek étrendünk lényeges részét képezik, fogyasztásukkal nemcsak táplálkozásunkat színesítjük, hanem szervezetünk működését is jótékonyan támogathatjuk.

    A tej fogyasztása inzulinrezisztenciát is okozhat!

    Bár régen azt mondták, hogy a tej az élet, erő, egészség, manapság már sokan cáfolják ezt az állítást. Nemcsak a laktózérzékenyek számára jelenthet problémát a tej fogyasztása, hanem bárkinek. Bár a tej és a tejtermékek fogyasztása lecsökkenti a vércukorszintet, de megnöveli az inzulinszintet, ami számos más probléma előidézője lehet.

    Csaknem 400 ezren haltak meg a légszennyezettség miatt 2014-ben az Európai Unióban

    Csaknem 400 ezer ember halálát okozta a légszennyezettség 2014-ben az Európai Unió tagállamaiban - írta friss jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

    Mobiltelefon-alkalmazás segíti a magyar fogyasztókat külföldön

    Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata kidolgozta az ECC-Net: Travel nevű mobilalkalmazást, amely segít eligazodni európai fogyasztóvédelmi kérdésekben az unió tagországaiban, Norvégiában és Izlandon - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságon belül működő magyarországi Európai Fogyasztói Központ szerdán az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.