• Elismerés az élődonoroknak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tizedszer rendeznek szervdonációs és transzplantációs Európa-napot Budapesten. A rendezvénnyel az életmentő beavatkozásokra hívják fel a figyelmet és Pro Vita díjban részesítik azokat a hazai élődonorokat, akik vesét vagy májat adományoztak.

    Az Európa-napot az Európa Tanács kezdeményezte 10 évvel ezelőtt, ugyanis ahogy hazánkban, úgy Európa más országaiban is szervhiány van. Mihály Sándor elmondta: ma is sokan várnak életmentő vagy életminőség-javító beavatkozásokra, ezért szeretnék felhívni a figyelmet a szervátültetésre. A vezető koordinátor elmondta: bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy például egy baleset kapcsán új szervre lesz szüksége, ugyanakkor azt sem lehet tudni, kiből mikor lesz donor.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mihály Sándor elmondta: Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a szervátültetés során, így ha valaki - aki nagykorú és cselekvőképes - nem tesz külön tiltó nyilatkozatot, akkor szerveit felhasználhatják halála után.

    Itthon egyébként elérhető a vese-, máj-, szív-, és tüdőátültetés. Az első veseátültetést 1962-ben végezték Szegeden. Ma három helyen végeznek transzplantációs beavatkozásokat az országban: a Budapesti Transzplantációs Klinikán, Pécsen és Szegeden.

    Több mint 100 élődonor van Magyarországon, közülük 48-an kapnak Pro Vita díjat, amelyet Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter ad át.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Ha száraz a baba bőre

    Bepanthen

    Ne várja meg, hogy szteroidot tartalmazó készítményeket kelljen használni! (x)

    A diabétesz megelőzése

    G. A., újságíró

    A CEOSZ, valamint a CBE elnökével, Füzesi Brigittával beszélgettünk.

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb...

    Dr. Székely Annamária: bizalmi kérdés a...

    Több mint 10 éve miskolci praxisában háziorvos, ahová nem csak komlóstetői betegek járnak. Oktat rezidenseket és negyedéves hallgatóknak...

    A méhnyakrák előjele: cervikális...

    A cervikális (méhnyaki) diszplázia a méhnyak nyálkahártyasejtjeiben jelentkező elváltozás, amely rákmegelőző állapotnak is tekinthető....

    A magnéziumhiány és a túladagolás...

    A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek - többek...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.