• Elismerés az élődonoroknak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tizedszer rendeznek szervdonációs és transzplantációs Európa-napot Budapesten. A rendezvénnyel az életmentő beavatkozásokra hívják fel a figyelmet és Pro Vita díjban részesítik azokat a hazai élődonorokat, akik vesét vagy májat adományoztak.

    Az Európa-napot az Európa Tanács kezdeményezte 10 évvel ezelőtt, ugyanis ahogy hazánkban, úgy Európa más országaiban is szervhiány van. Mihály Sándor elmondta: ma is sokan várnak életmentő vagy életminőség-javító beavatkozásokra, ezért szeretnék felhívni a figyelmet a szervátültetésre. A vezető koordinátor elmondta: bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy például egy baleset kapcsán új szervre lesz szüksége, ugyanakkor azt sem lehet tudni, kiből mikor lesz donor.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mihály Sándor elmondta: Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a szervátültetés során, így ha valaki - aki nagykorú és cselekvőképes - nem tesz külön tiltó nyilatkozatot, akkor szerveit felhasználhatják halála után.

    Itthon egyébként elérhető a vese-, máj-, szív-, és tüdőátültetés. Az első veseátültetést 1962-ben végezték Szegeden. Ma három helyen végeznek transzplantációs beavatkozásokat az országban: a Budapesti Transzplantációs Klinikán, Pécsen és Szegeden.

    Több mint 100 élődonor van Magyarországon, közülük 48-an kapnak Pro Vita díjat, amelyet Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter ad át.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Idén elvégezhetik az első hazai tüdőátültetést

    Idén elvégezhetik az első hazai tüdőátültetést - mondta el Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

    Húszan várnak tüdőátültetésre Magyarországon

    Húszan várnak tüdő-transzplantációra az országban, tavaly 12 magyar betegen hajtottak végre ilyen szervátültetést külföldön - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója vasárnap az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

    Megkezdődhetnek a tüdőtranszplantációk Magyarországon

    Az egészségügyi kormányzat 900 millió forintos fejlesztése nyomán megkezdődhetnek a tüdőtranszplantációk Magyarországon - jelentette be a kormányszóvivő pénteken Budapesten.

    Nő a transzplantációk száma Lengyelországban

    Folyamatosan nő a szervátültetések elfogadottsága Lengyelországban; a lengyel egészségügyi minisztérium szerint rekordszámú transzplantációt végeztek 2011-ben, köztük végrehajtották az első sikeres tüdőátültetést egy mukoviszcidózisban szenvedő betegen.

    Szenzációs megoldás - Tüdőátültetés új módszerrel

    A tüdő átültetéséhez a mell alatt két, egyenként tíz centis vágást ejtettek, amelyen keresztül behelyezték a donorszervet.

    Tüdőátültetés? Kettő jobb, mint egy

    A krónikus obstruktív légúti betegség végső stádiumában szenvedő betegeknél, ma egyetlen megoldás létezik, a tüdőátültetés. Egy pénteken nyilvánosságra hozott tanulmány szerint, jobb megoldásnak látszik ha a beteg nemcsak egyik, hanem mindkét oldalon új tüdőt kap.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.