• Egészségügyi számtan: többlet vagy pénzelvonás?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több mint tisztességtelen, hogy a kormány nem hajlandó odaadni a 13. havi bért az egészségügyi dolgozóknak - mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A PM máshogy számol.

    A politikus az Egészségügyi Bizottság szerdai ülésére hivatkozva elmondta: a kormány 2009-ben 100 milliárd forintot vonna ki az egészségügyből, ahelyett, hogy az ellátás színvonalát növelné. A Pénzügyminisztérium közleményben reagált az ellenzéki képviselő szavaira, miszerint az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett és van fedezet a 13. havi bérre.

    Hirdetések

    Az egészségügy a klinikai halál állapotában van, a kormány pedig a napokban levette a lélegeztetőgépről és vállalta a teljes összeomlást - fogalmazott Pesti Imre. A politikus emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc korábban megígérte, hogy nem vonnak ki pénzt az egészségügyből, ennek ellenére a szerdai bizottsági ülésen kiderült, hogy a plusz források nem kerülnek vissza az ágazatba. A fideszes képviselő elmondta: 60 milliárd forint többlet van az OEP kasszában, mégis csak 6 milliárdot fordítanak az ellátás javítására.

    Tízmilliárdokkal csökken a finanszírozás?

    A politikus úgy tudja: a 2009-es költségvetés szerint 40-50 milliárd forinttal kevesebb jut a közvetlen egészségügyi ellátásra, a kórházak finanszírozását pedig 6-7 százalékkal csökkentik. Két milliárddal kevesebb lesz az alapellátásban és 100 milliókkal kevesebb a fogorvosi és a mentőorvosi szolgálat támogatásában.

    Pesti Imre elmondta: a kórházak 30 százaléka jelenleg is csődközelben van, a kormány pedig belőlük akar újabb pénzeket kisajtolni. Úgy fogalmazott: több mint tragikus, hogy a kisebbségi kormány nem tudja kezelni az egészségügy gondjait, ez pedig rövidtávon humanitárius katasztrófához vezet.

    A Pénzügyminisztérium úgy reagált: Az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett, ennek keretében biztosított a 13. havi bér kifizetésére a fedezet.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Országos népegészségügyi program indult

    Az alapellátás, a népegészségügy, a betegbiztonság és környezet-egészségügy átfogó módszertani fejlesztése érdekében indult országos program 11,43 milliárd forintos uniós támogatással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.