• Világméretű kampány a tetanusz ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Minden 3. percben meghal egy újszülött tetanuszban - ez ellen lép fel az UNICEF és a Pampers globális kampánya. Az egy csomag - egy védőoltás programban minden Pampers-UNICEF matricával ellátott termék vásárlásakor egy gyermek vagy állapotos kismama kap védőoltást a halálos kór ellen a világ legszegényebb országaiban.

    A tetanusz 46, többnyire afrikai országban jelent komoly közegészségügyi problémát, ezt szeretnék 2012-re teljesen felszámolni.

    Magyarországon 1941 óta oltják a csecsemőket tetanusz ellen, az utolsó megbetegedés pedig 1978-ban volt - számolt be Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Nemzetközi Oltóközpont osztályvezető főorvosa. A fertőző kórokozó mindenütt jelen van a székletben és a földben és a szervezetben olyan toxinokat termel, ami megtámadja az izmokat. Legyengíti a szervezetet és fájdalmas halált okoz.

    Hirdetések

    A betegség számos országban jelen van ma is, főleg ott, ahol hiányosak a higiéniai körülmények. A főorvos által meglátogatott Közép-Afrikai Köztársaságban például azt tapasztalta, hogy a nők gyakran a földeken szülnek és a köldökzsinórt azzal a piszkos késsel vágják el, amivel korábban dolgoztak. A felvilágosító munka már jó ideje megkezdődött: az írástudatlanság miatt rajzos plakátokon hívják fel az emberek figyelmét a védőoltás fontosságára.

    Dr. Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója elmondta: az UNICEF 2,5 milliárd dolláros költségvetésének felét a gyerekek életben maradására fordítják. 1999-ig 61, míg 2008-ig 120 országban sikerült teljesen felszámolni a tetanuszt. Ugyanakkor lassítja a folyamatot az, hogy egyes afrikai országokban 67 ezer lakosra jut egy orvos. Az UNICEF célja, hogy idén 7 országban, jövőre 13-ban, 2012-ig pedig a világon mindenütt leszámoljanak a kórokozóval.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Janky Gyöngyi a Pampers képviseletében elmondta: eddig is 50 millió oltóanyaggal támogatták az UNICEF-et, a világméretű kampánytól pedig azt remélik: újabb 200 millió oltást tudnak adni még idén a rászorulóknak vásárlóik segítségével.

    A nemzetközi sajtótájékoztatón élőben jelentkezett Salma Hayek amerikai színésznő is, aki a kampány szóvivőjeként nemrég tért haza Sierra Leonéból. Mint mondta, nagyon megrázta amikor azt látta, mekkora kínok között szenvednek a tetanusszal fertőzött betegek.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Herpesz az orron - Mi a teendő?

    Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

    Cikkünkben a hepatitis E-fertőzés diagnosztizálásáról, a betegség lefolyásáról, kezeléséről és a megelőzési lehetőségekről olvashat.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.