A melamin eddig nem volt élelmiszer-adalék
Sok ország csak nemrégiben határozta meg az élelmiszerekbe került, egyébként az ipari kémiában használt melamin határértékét - közölte az Egészségügyi Világszervezet egyik szakértője, Peter Ben Embarek az AFP hírügynökséggel.
Ez azért lehetséges, mert a melamint élelmiszerekben előfordulható anyagként a kínai botrány előtt nem igazán vették számításba. "Tudomásom szerint az Európai Unió, Hongkong és Új-Zéland csupán az elmúlt hetekben határozta meg a kilogrammonkénti 2,5 milligramos határértéket" - mondta Embarek (gyermekek esetében ez az arány 1 milligram/kg).
A szakértő hozzátette, hogy a melaminnak semmi köze az élelmiszerlánchoz. "Többmilliárd olyan kémiai termék létezik, amelynek normális esetben semmi keresnivalója az ételben. Így aztán lehetetlen minden anyag egészségügyi határértékét megnevezni, és így volt ez a melamin esetében is" - tette hozzá Embarek.
A melamin mérgező hatása nem erőteljes - kismértékű fogyasztása esetén a szervezet minden utóhatás nélkül kiüríti.
(Független Hírügynökség)