Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

MTI
megjelent:

A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

Így október elsejétől az NNK látja el mindazon feladatokat, amelyek szeptember 30-ig az OKI és az Emmi országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek feladatkörébe tartoztak. Az NNK részt vesz az országos népegészségügyi programok kidolgozásában és irányítja, szervezi, koordinálja a programok végrehajtásának területi és helyi feladatait, továbbá ellátja a jogszabályban meghatározott, egészségügyi ellátás feletti szakfelügyeleti feladatokat.

Ezek mellett feladatai lesznek a közegészségügy (környezet- és település-egészségügy - ideértve a gyógyfürdőügyet is -, élelmezés-egészségügy, táplálkozás-egészségügy, sugáregészségügy, kozmetikai termékek egészségügyi megfelelősége, kémiai biztonság, gyermek- és ifjúságügy), valamint a járványügy területén. Az NNK-hoz tartozik majd az egészségfejlesztés (egészségvédelem, egészségnevelés és egészségmegőrzés, népegészségügyi szűrések szervezése és koordinálása, egészségmonitorozás, beleértve a nem fertőző betegségek epidemiológiája, és az "egészséghatás-értékelés", az egészségügyi igazgatás és koordináció, továbbá a munkaegészségügy (munkahigiéne és foglalkozás-egészségügy) területe.

Az NNK a miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv

Az országos tisztifőorvos tevékenységét a helyettes országos tisztifőorvosok segítik, akiket a miniszter nevez ki és ment fel, az egyéb munkáltatói jogokat az országos tisztifőorvos gyakorolja. Az országos tisztifőorvos tájékoztatást, adatot, egyéb információt kérhet minden olyan, a kormányhivatal feladatkörébe tartozó népegészségügyi kérdésben, amely a lakosságot érinti vagy érintheti, emellett megkeresésre szakmai kérdésekben állást foglal, véleményt nyilvánít. Mindemellett az országos tiszti főorvos felhívást intézhet közegészségügyi-járványügyi, egészségfejlesztési, valamint egészségügyi igazgatási intézkedések megtételére, ha azok a lakosság érdekében szükségesek. Az NNK a hatáskörébe tartozó feladatokat az ország egész területére kiterjedő illetékességgel látja el.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.