• Másfélszer több panasz az első félévben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Másfélszer többen fordultak bejelentéssel az Egészségbiztosítási Felügyelethez 2008 első felében, mint a múlt év hasonló időszakában. A szervezetet több mint 3500-an keresték fel. A felügyelet június 30-ig 423 első fokú határozatot hozott, melyből 144 esetben bírságot is kiszabott.

    A biztosítottak jogainak védelmére létrehozott EbF-nél legtöbben az ellátások színvonalával és a betegjogokkal kapcsolatban fogalmaztak meg kifogásokat. A panaszosok gyakran sérelmezték például a nem megfelelő betegtájékoztatást vagy az orvosok hozzáállását.

    Az ügyfélszolgálati irodán, telefonon, levélben és e-mailben összesen 3534 megkeresés érkezett 2008 első félévében. Ennek 30 százaléka panasz, a fennmaradó 70 százaléka egyéb bejelentés, tájékoztatás kérése volt. A felügyelet munkatársai az észrevételek 80 százalékára azonnal válaszolt.

    Hirdetések

    Az EbF a beérkezett bejelentések és panaszok kivizsgálásán túl maga is kezdeményezett ellenőrzéseket, összesen 82 esetben. Emellett a felügyelet munkatársai folyamatosan összesítették a kórházi várólistákat, vizsgálták a betegszállítókat és az Országos Mentőszolgálatot is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Márciusban elkészült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott kórházak, rendelők minőségi indikátorrendszere is. Az országban elsőként az érdeklődők az EbF honlapján negyvenezer adatot kérdezhetnek le az intézményekről.

    A felügyelet az év első hat hónapjában 423 elsőfokú határozatot hozott, melyből 144 esetben bírságot szabott ki, 191 alkalommal elutasította a kérelmet. A kirótt bírságok átlagos összege 50 ezer forint volt, de 7 esetben 3 millió forintnál is több volt a büntetés.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Elhunytak a sziámi ikrek

    A világra jövetel után két órával elhunyt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján súlyos, az élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességekkel született sziámi koraszülött ikerpár.

    Az értelmezhetetlen orvosi rövidítés a beteg életébe is kerülhet

    A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, miszerint egy beteg életébe került, hogy nem tudta értelmezni a leletén lévő orvosi rövidítést. Négyévi pereskedés után jogerős az ítélet: a kórház köteles kártérítést fizetni az időközben elhunyt beteg családjának.

    Hová fordulhat a beteg, ha sérelem érte?

    Mindenkit, aki kórházban fekszik, orvosi kezelés alatt áll, vagy akárcsak egy szűrővizsgálaton vesz részt – azaz kapcsolatba kerül az egészségüggyel –, megilletik a betegjogok.

    Két év alatt 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez

    A fennállása óta eltelt két év alatt mintegy 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF), az általuk indított és lezárt eljárások száma közel kétezer - mondta Kovácsy Zsombor, a szervezet június 30-áig hivatalban lévő elnöke újságíróknak.

    Továbbra is népszerű az Egészségbiztosítási Felügyelet

    Talán az egyetlen hatóság, amelynek neve hallatán az emberek nem rezzennek össze. A 2006 óta működő Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) elnöke nem dicsekszik, nem kommentál, csupán a tényeket ismerteti. Kovácsy Zsombor csak halkan jegyzi meg: van okuk a büszkeségre. Interjú.

    Kik és mennyiért használhatják a VIP kórtermeket?

    Gyakran nehezen értelmezhető, hogy egyes kórházakban kik használhatják a térítési díj ellenében igénybe vehető betegszobákat, és azok milyen többletszolgáltatást nyújtanak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) ezzel kapcsolatos év végi kutatásának eredményeit az intézmény honlapján publikálta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.