• Szegeden lesz elég izotóp a vizsgálatokhoz

    Szerző:
    WEBBeteg

    Várhatóan nem maradnak el sem az előjegyzett, sem pedig a műtétek közben szükséges izotópos vizsgálatok Szegeden. A szegedi központot az Euromedic Diagnostic működteti, amely 15 ország 174 egészségügyi központjának képalkotó diagnosztikai feladatait látja el, így jelentős felvásárlónak számít.

    A jelentős felvásárlásnak köszönhetően be tudja szerezni a szükséges mennyiségű izotópot - mondta a Kft. szegedi vezetője. A hollandiai petteni reaktor meghibásodása és két másik reaktor karbantartása miatt az egész világon hiány lehet ugyanis az orvosi izotóp.

    Hirdetések

    A szegedi központ naponta 45-50 vizsgálatot tud elvégezni, szombaton pedig pluszműszakban dolgoznak, hogy a gyorsan bomló alapanyagból a lehető legtöbbet hozhassák ki. Ha az itteni igények kiszolgálása mellett marad még izotóp, a gyulai, a kecskeméti és a szentesi betegellátásba is besegítenek.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Göbös pajzsmirigy

    A pajzsmirigyműködés zavara esetén az elváltozások egyik formája a pajzsmirigygöbök megjelenése lehet. Amennyiben a pajzsmirigy kivizsgálására kerül sor, minden esetben kulcskérdés, hogy találhatóak-e göbök a szervben, és ha igen, milyen jellegűek.

    Demenciára utaló panaszokat észlel? Mutatjuk, kihez kell fordulnia

    A demencia olyan betegségcsoport, melyet a lassú, fokozatos, több funkciót is érintő mentális leépülés jellemez. Ha az idős korú beteg, vagy hozzátartozója memóriazavart, beszédlassulást, személyiségváltozást észlel, fontos időben szakemberhez fordulni, mert bár végleges gyógyulás ritkán lehetséges, de megfelelő kezelés mellett az érintettek egy részénél a folyamat visszafordítható, másoknál a szellemi hanyatlás lassítható, vagy egyes tünetek enyhíthetőek.

    Várakozás a vizsgálatra: több hónap vagy néhány nap?

    Szűrővizsgálatokra menne? Felkészítjük a legrosszabbra! Van, ahol 150 napot kell várni az ultrahang-diagnosztikára. Kis pénzügyi tudatossággal ugyanakkor megoldható, hogy állami támogatással néhány napos várakozás mellett is igénybe tudja venni a szolgáltatást.

    Ötmillió forintos újszülöttmentő műszert kap a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika

    Több mint ötmillió forintos műszert vásárolt a Korábban Érkeztem Alapítvány a szegedi Gyermekgyógyászati Klinika kis betegei számára, mely az oxigénhiányos újszülöttek ellátását segíti ezentúl. A támogatásokból megvásárolt gépet december 9-én, kedden 14 órakor a Gyermekgyógyászati Klinika könyvtárában adják át.

    Új módszer a hamis gyógyszerek kiszűrésére

    A csomagolás anyagában mérhető izotópok segítségével, tömegspektroszkópos eljárással azonosítanák a hamis gyógyszereket brit kutatók. A szakértők szerint a hamis és eredeti csomagolóanyagok izotóparánya között egyértelmű különbség mutatható ki.

    Bezárt a orvosiizotóp gyár - fennakadások lesznek a rák- és szívbetegek kezelésében

    Legalább ez év végéig működésképtelen marad az a kanadai nukleáris reaktor, amely a világ orvosi radioizotóp szükségletének egyharmadát állítja elő - jelentették be az ottawai hatóságok. Az 50 éves izotópgyártó reaktort a nehézvíz szivárgása miatt állították le májusban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.