Kézfertőtlenítő minden betegágy mellé a Korányi Intézet több osztályán is

Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
frissítve:

A WHO Kézhigiénés Világnapját „Ments életeket, moss kezet!” címmel minden évben május 5-én tartják, az idén már 10. alkalommal. A WHO „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért” programjához Magyarország 2010-ben csatlakozott, vállalva a kézhigiéne, a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítását.

A kórházi fertőzések megelőzésében a kézhigiénia szerepe kulcsfontosságú, e felfedezésnek jelentős magyar vonatkozása van. Az anyák megmentőjeként ismertté vált szülész, dr. Semmelweis Ignác fedezte fel, hogy kézfertőtlenítéssel megakadályozhatók az orvosok kezével terjedő fertőzések a szülészeti osztályokon. Idén a Kézhigiéniai Világnapon Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulójára is emlékezünk.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben komoly hagyományai vannak a fertőzések megelőzésének, gyógyításának

Az elmúlt évszázadban sikeresen gyógyítottak olyan fertőző betegségekben szenvedő betegeket, mint a több gyógyszernek is ellenálló tuberkulózis, a szövődményes tüdőgyulladás, nagy számú alsó légúti fertőzés, illetve az ún. cisztás fibrózis exacerbáció. Sok tüdőrákos vagy más betegség miatt legyengült immunrendszerű beteget kezelnek, akiknél kiemelt jelentőségű a fertőzésekkel szembeni védelem.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy napról napra erősítsük, javítsuk megelőző szemléletű gyógyító munkánkat és ebben készséggel együttműködünk mások kezdeményezéseivel is. Köszönettel vettük ezért a Jobbulást! Alapítvány kezdeményezését, akik civil források bevonásával a kézhigiénia eszköztárát igyekeznek javítani az egészségügyi intézményekben. A Kézhigiénés Világnap alkalmából az Alapítvány 2 millió forint értékű adományt biztosít intézetünk számára az infekciókontroll további javításához”– mondta Prof. Dr. Horváth Ildikó, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet orvosigazgatója.

Az adomány segítségével az Intézet minden aktív tüdőgyógyászati osztályán tovább növelik a kézfertőtlenítők hozzáférhetőségét

A kórtermekben mostantól a betegágyak végére is felszerelnek olyan eszközöket, melyek segítségével az orvosok, ápolók egy-egy beteg ellátása végén a munkafolyamat megzavarása nélkül könnyen fertőtleníthetik kezüket. Ez meggyorsítja az ellátási tevékenységet és tovább erősíti a kézhigiéniai fegyelmet. A mosdókba és a kórtermekbe kerülő fali adagolók pedig a betegek szappanos és fertőtlenítő kézmosását könnyítik meg.

„Szeretnénk hozzájárulni egy Semmelweis szellemiségéhez, örökségéhez méltó, európai szinten is kiemelkedő kézhigiénés gyakorlat kialakulásához, ezáltal a kórházi fertőzések visszaszorításához. Ezért indítjuk el a Semmelweis 200 - Tiszta kézzel a jobbulásért! országos kampányunkat, melynek első állomása a Korányi Intézet”– mondta el Dr. Pákó Judit, a Jobbulást! Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az alapítvány a kampány részeként az emlékévhez kapcsolódó kitűzőket is átadott az intézménynek. Ezt azok az egészségügyi dolgozók fogják viselni, akik a betegek számára is láthatóvá szeretnék tenni, hogy minden alkalommal kiemelten odafigyelnek a megfelelő kézfertőtlenítésre, és betegeik kézhigiénével kapcsolatos kérdéseire is örömmel válaszolnak.

Bővebben A fertőzések megelőzésének legegyszerűbb módja a kézmosás

(Országos Korányi Pulmonológiai Intézet)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.