• Nem ajánlják az olcsóbb szereket

    Szerző:
    WEBBeteg

    Minden negyedik beteg gyógyszer nélkül marad itthon a patikákban, a legnehezebben ráadásul azokhoz az olcsó generikus szerekhez tudnak hozzájutni, amelyek a leggyakoribb terápiákhoz kapcsolódnak - ez derült ki a Spatium Consulting legfrissebb kutatásából.

    A cég munkatársai évente kétszer végeznek próbavásárlást patikákban. A legutóbbi - májusi - vizsgálat szerint a gyógyszertári alkalmazottak mindössze egy százaléka mondta el a betegnek kérés nélkül, hogy a felírt orvosságnál van olcsóbb is.

    Hirdetések

    Ha a vevő drágállta a szert, szintén csak két százalékuk kínált másik készítményt, a túlnyomó többség a helyettesítést elutasította. Ráadásul előfordult, hogy a lehető legdrágább orvosságot is felajánlották. A Spatium Consulting munkatársai a kutatás során országosan 184 patikát kerestek fel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke szerint az adatokból az látszik, hogy súlyos forráshiánnyal küszködnek a patikák.

    Hankó Zoltán úgy véli: pótlólagos forrásokra van szükség a biztonságos gyógyszerellátáshoz, megúszhatatlan a döntéshozók számára az árrésrendszer felülvizsgálata és a generikus helyettesítés támogatása.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyógyszerek ártámogatással - Íme a legfontosabb kérdések

    Az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek árát a készítmény gyártója határozza meg, a beteg pedig úgynevezett térítési díjat fizet értük. Az egyébként 100 százalékban támogatott gyógyszerek kiváltása esetén is önrészt kell vállalnunk.

    E-receptek - Jobb és biztonságosabb rendszer kialakítása a cél

    Az eddigieknél jobb és biztonságosabb ellátási rendszer kialakítása a célja az e-recepteknek - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában. Az e-receptek bevezetésének kísérleti projektje márciusban mintegy 30 patikában kezdődött meg, a tervek szerint novemberben országosan is bevezetik.

    Patikák év végi nyitva tartása

    A karácsonyi ünnepek idején négy egybefüggő munkaszüneti nap követi egymást, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy időben gondoskodjanak a gyógyszerek beszerzéséről.

    Egyre romlik a patikák helyzete

    Évek óta súlytják a patikákat és a gyógyszerpiacot a bevezetett rendelkezések, a közeljövőben pedig újabbak bevezetésére kerül sor, melyek tovább rontják a szektor versenyképességét.

    Minden ötödik krónikus beteg havonta több mint 10 ezer forintot hagy a patikában

    A krónikus betegségben szenvedők fele havonta legalább 5 ezer forintot költ el a patikában – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes portál megbízásából készített.

    Mégsem jönnek a gyógyszerautomaták?

    A gyógyszerautomaták üzemeltetését lehetővé tevő rendelet megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK). A testület szerint a készülékek nem felelnek meg a gyógyszerforgalmazás szabályainak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.