• Összefogás újfajta kezelések fejlesztésére a rák ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem bejelentette, hogy bővítik jelenlegi sikeres együttműködésüket újfajta rákellenes molekulák kifejlesztése céljából.

    Olyan új rákellenes gyógyszerek kifejlesztésében kezdeményezték az együttműködést, amelyek az MCL1 (myeloid cell leukemia 1) fehérjét gátolják.

    Jelenleg nincs olyan célzott kezelés, amely a számos, nehezen gyógyítható rákbetegségben gyakran előforduló MCL1 fehérjére irányulna.

    Ez a harmadik együttműködés a Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem között, amely a Vanderbilt Egyetem orvosi karán működő, Dr. Stephen W. Fesik, Ph.D. által vezetett laboratóriumban tett felfedezésekre épül.

    A kibővített kutatási partnerprogram olyan új gyógyszerek felfedezésére és fejlesztésére összpontosít, amelyek a rákos sejtek túlélését segítő MCL1 fehérjére irányulnak, így ezek a gyógyszerek kezelést jelenthetnek majd az MCL1-függő rákbetegségek esetén.

    Hirdetések

    „Olyan áttörő jelentőségű gyógyszerek felfedezésén dolgozunk, amelyek a rákbetegségeket okozó KRAS és SOS fehérjére irányulnak, és most az MCL1 fehérjére is kiterjesztettük a kutatást” mondta Dr. Darryl McConnell, Ph.D., a Boehringer Ingelheim, Austria alelnöke és kutatási vezetője. „Együttműködésünk során elhivatottan dolgozunk azon, hogy előmozdítsuk a tudományos kutatást és fejlesztést annak érdekében, hogy a betegeknek segítsünk legyőzni a rákot.”

    Olvasson tovább! Tévhitek és tények a rákról

    „Az MCL1 egyike annak a tíz génnek, amely a humán rákbetegségekben túlzott expressziót mutat, és a rákos sejtek túlélését segíti” – mondta Dr. Lawrence J. Marnett, Ph.D., a Vanderbilt Egyetem orvosi karának alaptudományi dékánja.

    „Ez a gén kiváló célpontot nyújt a kezelések számára, de az esélyes gyógyszereknek meg kell törniük a magas affinitású fehérje-fehérje kölcsönhatásokat, ami nagy kihívást jelent” – tette hozzá Marnett. „A Fesik laboratórium lenyűgöző lépéseket tett ilyen vegyületek kifejlesztésében, és izgalmas látni, hogy a partnerprogram keretében ezek a vegyületek eljuthatnak a klinikai fejlesztési fázisokig.”

    Túlzott mértékű expressziója esetén az MCL1 megakadályozhatja a rákos sejtek programozott sejthalálát (más néven az apoptosist). Ez a tény egy olyan molekula felfedezését teszi szükségessé, amely rendkívül szorosan és szelektíven kötődik az MCL1 fehérjéhez annak érdekében, hogy megfelelő célponti mechanizmuson alapuló sejthalált lehessen indukálni a rákos sejteknél.

    „A Boehringer Ingelheim kiváló infrastruktúrával rendelkezik az onkológiai gyógyszerfejlesztés terén: különféle kutatási és fejlesztési csoportokat hoz össze, hogy közösen harcoljanak a rákbetegség okozta kihívásokkal” – mondtak Dr. Fesik, a Vanderbilt Egyetem biokémiai, farmakológia és kémia professzora. „Szerkezeti biológusokból, gyógyszervegyészekből és sejtbiológusokból álló multidiszciplináris csapatunkkal olyan rákellenes vegyületek kutatásán fogunk dolgozni, amelyek gátolják az MCL1 fehérjét, és így próbálunk megoldást találni erre a bonyolult, mindeddig nem megoldott kihívásra.”

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A daganatos betegségek legújabb terápiái

    A rák sok mindent elvesz

    Elveszi a szeretteinket, az időnket és a kihasználatlan lehetőségeket. A Boehringer Ingelheim vállalat új reményt ad a betegeknek azzal, hogy felveszi a harcot a rákkal. Együttműködünk az onkológiai közösséggel, hogy áttörő tudományos felfedezésekkel megváltoztassuk a betegek életét. Figyelmünk elsősorban a tüdő- és emésztőrendszeri rákbetegségekre irányul, azzal a céllal, hogy áttörő, vadonatúj kezeléseket biztosíthassunk a rák leküzdésére. Az innováció iránti elhivatottságunknak köszönhetően úttörő jelentőségű kezeléseket tudtunk kifejleszteni a tüdőrák területén, és dolgozunk a rákos sejtekre irányuló szerek, az immunonkológiai kezelések és az intelligens kombinált módszerek olyan egyedi sorozatán, amely számos rákbetegség ellen hatásos lehet.

    További információ: 
    www.boehringer-ingelheim.com vagy https://www.vanderbilt.edu/

    (Boehringer Ingelheim)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Öregedés - Magyar kutatók fontos felfedezést tettek

    Az öregedés folyamatában szerepet játszó emberi fehérjéket azonosítottak magyar kutatók matematikai elemzéssel. Az ELTE genetika tanszéke és az MTA SZTAKI kutatói gépi tanulásos algoritmussal jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    Meghosszabbítja-e a kávé vagy a tea a cukorbetegek életét?

    A diabétesszel diagnosztizált betegek számára sok étel és ital kerül tiltólistára, ám egy új kutatás szerint a kávét és teát nem kell kiiktatniuk, mivel mindkettő segíthet megelőzni a betegek idő előtti halálozását. Legalábbis akkor, ha a diabéteszben szenvedő beteg nőnemű.

    Fontos lehetőség a vérzékenységgel járó betegségek kezelésében

    Az a legszebb a kutatási munkában, hogy soha nincs vége. Újabb és újabb kérdések kerülnek felszínre, amelyek újabb és újabb feladatokat rónak ránk - nyilatkozta portálunknak Dr. Wohner Nikolett, aki a Nőkért és a tudományért elnevezésű L’Oréal-UNESCO ösztöndíj egyik díjazottjaként a vérzékenységgel járó betegségekkel foglalkozik.

    Diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projektet indított a négy orvosképző egyetem

    Több, sok embert érintő betegségcsoport diagnosztikáját és gyógyítását fejlesztő kutatási projektet indított 1,47 milliárd forintos uniós támogatással a négy orvosképző egyetem - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapocslati igazgatósága az MTI-t.

    A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai

    A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. Amellett, hogy élénksárga színe miatt kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik fontos alapanyaga, az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény. Előnyös tulajdonságait az egészségipar is felismerte, és számos kurkuma alapú étrend-kiegészítő készítményt lehet kapni. Gyógyító hatását a modern orvostudomány is intenzíven kutatja - e kutatások eredményeit tekintjük át az alábbiakban.

    Ironheart: az ér- és szívbetegekért

    Új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó kiválóságközpontjában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.