• Eredményes lehet az otthoni ápolás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az újabb és hatékonyabb gyógyszerek hatására az elmúlt 10 évben egyre eredményesebben lehet otthon ápolni a mentális betegeket - derül ki a Nemzetközi Mentálhigiéne Szövetség felkérésére készült, a héten közzétett nemzetközi felmérésből.

    Világviszonylatban körülbelül 50 millió ember szenved valamilyen pszichiátriai betegségben, az érintett családtagok száma legalább 100 millió. A nemzetközi vizsgálat során közülük kérdeztek 1000 olyan szülőt, gyereket, házastársat, testvért, akik skizofréniával, bipoláris betegséggel vagy skizoaffektív zavarral kezelt beteggel élnek együtt.

    A felmérést Ausztráliában, Kanadában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban végezték.

    Hirdetések

    A kutatásban résztvevők 73 százaléka állította, hogy a megfelelő kezelés mellett a családi támogatás volt az egyik legfontosabb tényező szeretteik állapotának javulásában. A hozzátartozók leginkább attól tartanak, hogy betegük abbahagyja a terápiát, ugyanis 91 százalékban azt tapasztalták, hogy ilyenkor jelentősen romlott az állapotuk.

    Sőt, a visszaesés hatására a betegek 69 százaléka újból kórházi kezelésre szorult, 22 százalék öngyilkosságot próbált megkísérelni és 20 százalék börtönbe került.

    A társadalom hozzáállása is sokat számít!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A családtagok beszámolója szerint szintén ronthat beteg szerettük állapotán a társadalom megbélyegzése. A megvetés a stigmatizáció nemcsak a gyógyulást nehezíti, hanem 63 százalékban kimutatható volt, hogy a diszkrimináció hatására a betegek önkényesen abbahagyták a terápiát.

    A gátló tényezők kiküszöbölése után, megfelelő kezelés mellett, az otthon ápolt mentális betegek 81 százalékának javultak a családi és baráti kapcsolatai, 79 százaléka nagyobb önállóságra volt képes, 48 százaléka végzett el valamilyen iskolát és 42 százaléka talált állandó munkát.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mániás vásárlás - A pszichiáter válaszol

    Ismerősöm felesége hosszú ideje kényszeres vásárlási mániában szenved. A család anyagi stabilitását is súlyosan veszélyezteti, így a férje kénytelen volt válóperhez folyamodni. Kérdésem az, hogy ez a mánia gyógyítható? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Kóros szexuális vágyak: a fetisizmus

    A fetisizmus mint szexuális zavar csaknem kizárólag férfiaknál jelentkezik. A hajtincs vagy régebbi tárgyak iránti ragaszkodás kiválthat szexuális izgalmat, azonban ezen tárgyakhoz vagy emberi tesztrészekhez való makacs ragaszkodás már kórosan károsak is lehetnek.

    Mit kell tudni a Schroth-módszerről?

    A Schroth-módszert napjainkban a tartáshibák, a scoliosis - gerincferdülés - és a Scheuermann-betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmazzák.

    A személyiségzavarban szenvedők jellemzői

    A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százalékának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.

    Rejtélyes pszichés betegség: a Münchausen-kór

    Ez az érdekes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről mesét szőni, hazudni, hogy mindenkit megtévesztett maga körül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.