Eredményes lehet az otthoni ápolás

Független Hírügynökség
megjelent:

Az újabb és hatékonyabb gyógyszerek hatására az elmúlt 10 évben egyre eredményesebben lehet otthon ápolni a mentális betegeket - derül ki a Nemzetközi Mentálhigiéne Szövetség felkérésére készült, a héten közzétett nemzetközi felmérésből.

Világviszonylatban körülbelül 50 millió ember szenved valamilyen pszichiátriai betegségben, az érintett családtagok száma legalább 100 millió. A nemzetközi vizsgálat során közülük kérdeztek 1000 olyan szülőt, gyereket, házastársat, testvért, akik skizofréniával, bipoláris betegséggel vagy skizoaffektív zavarral kezelt beteggel élnek együtt.

A felmérést Ausztráliában, Kanadában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban végezték.

A kutatásban résztvevők 73 százaléka állította, hogy a megfelelő kezelés mellett a családi támogatás volt az egyik legfontosabb tényező szeretteik állapotának javulásában. A hozzátartozók leginkább attól tartanak, hogy betegük abbahagyja a terápiát, ugyanis 91 százalékban azt tapasztalták, hogy ilyenkor jelentősen romlott az állapotuk.

Sőt, a visszaesés hatására a betegek 69 százaléka újból kórházi kezelésre szorult, 22 százalék öngyilkosságot próbált megkísérelni és 20 százalék börtönbe került.

A társadalom hozzáállása is sokat számít!

A családtagok beszámolója szerint szintén ronthat beteg szerettük állapotán a társadalom megbélyegzése. A megvetés a stigmatizáció nemcsak a gyógyulást nehezíti, hanem 63 százalékban kimutatható volt, hogy a diszkrimináció hatására a betegek önkényesen abbahagyták a terápiát.

A gátló tényezők kiküszöbölése után, megfelelő kezelés mellett, az otthon ápolt mentális betegek 81 százalékának javultak a családi és baráti kapcsolatai, 79 százaléka nagyobb önállóságra volt képes, 48 százaléka végzett el valamilyen iskolát és 42 százaléka talált állandó munkát.

(FH)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.